Ракета "Нептун" пройде випробування у вересні-жовтні / фото КБ "Промінь"

Випробування ракетної системи "Вільха-М" і комплексу "Нептун" почнуться в Україні у вересні-жовтні 2019 року.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив директор інформаційно-консалтингової компанії "Defense Express" Сергій Згурець.

За його словами, також триває розробка "Вільхи-Р", яка являє собою ремонтну машину.

Відео дня

"Індекс "Р" означає, що це ремонтна машина, але де-факто йдеться про те, що в снарядах типу "Смерч", які зберігаються на наших складах, є блоки управління, які не підлягають ремонту. Замість цих радянських блоків, встановлюється блок управління, який розроблявся для комплексу "Вільха". Таким чином, замінюючи тільки один блок, ми суттєво збільшуємо кількість боєздатних снарядів РСЗВ "Смерч" і даємо цим снарядів зовсім інші можливості", - сказав він.

Читайте такожЗ'єднання явилися фото та відео з випробувань в Україні модернізованих ракет "Вільха"

Що стосується комплексу "Вільха-М", то в ньому розробники працюють над збільшенням дальності ракети.

"Керована ракета комплексу "Вільха", яка вже прийнята на озброєння, працює в радіусі до 70 км, а "Вільха-М" повинна діставати до 120 км. Певний цикл напрацювань дозволив керівництву Міністерства оборони заявити про те, що у вересні-жовтні ми виходимо на державні випробування", - додав Згурець.

Для комплексу "Нептун" в Україні були створені п'ять елементів – це новий стартовий двигун, нові крила, новий блок гіроскопів, новий приймач системи GPS і новий радіовисотомір.

"Тут так само поставлено завдання вийти на державні випробування у вересні-жовтні. Потім починається серійне виготовлення. За моїми оцінками, таких батарей (протикорабельних ракет "Нептун", - УНІАН.) потрібно, як мінімум, п'ять. Умовно кажучи, три – будуть прикривати Чорне море, а дві – акваторію Азовського моря. Коли ми отримаємо такий потенціал, то ми забезпечимо нашим воєнно-морським силам зовсім інші можливості, в порівнянні з тими, що є на сьогодні", - додав він.

Раніше в Україні заявили про розробку ракети-носія "Маяк". Вона за своїми характеристиками досить перевершує "Зеніт".