F-35 / REUTERS

Американська адміністрація може розглянути можливість повернення Туреччини в програму створення винищувачів-бомбардувальників п'ятого покоління F-35 тільки в тому випадку, якщо вона позбудеться придбаних у Росії зенітних ракетних систем (ЗРС) С-400.

Про це повідомив у середу, 28 вересня, міністр оборони США Марк Еспер, передає ТАСС.

У нього поцікавилися, чи готові будуть США повернути Туреччину в проект виробництва літаків F-35, якщо вона відмовиться від експлуатації ЗРС С-400.

Відео дня

Читайте такожТуреччина задумалася про закупівлю російських винищувачів Су-35 – ЗМІ

"Ні. Не з моїм уявленням... Я абсолютно ясно про це говорив і в публічному, так і в приватному порядку в контактах з турецькими колегами: мова йде або про F-35, або про С-400. Не про обидві (системи озброєнь – УНІАН). Не можна одну поставити у гараж, а іншу викотити (для застосування – УНІАН). Або одне, або інше", - пояснив глава військового відомства США.

При цьому він допустив, що при повній відмові Анкари від ЗРС С-400 Вашингтон може вивчити питання про повернення Туреччини в програму виробництва F-35.

Читайте такожРосія і Туреччина допускають спільне виробництво винищувачів і ЗРК

"Повторюся: вона (турецька влада – УНІАН) повинна буде позбутися програми С-400... і потім ми можемо розглянути це", - заявив Еспер.

За його словами, ситуація навколо F-35 і С-400 в американо-турецьких відносинах змін не зазнала.

"Ми знаходимося там, де знаходимося. Це викликає жаль. Як я говорив, Туреччина - давній партнер і союзник, і я сподівався, що вона стане знову рухатися в нашому напрямі і виконувати те, про що багато років тому домовилася НАТО: припиняти вкладати кошти в російську техніку, техніку радянської ери. А вони (турки – УНІАН), здається, рухаються в іншому напрямку", - додав керівник Пентагону.

Як повідомляв УНІАН, американський лідер Дональд Трамп прокоментував покупку Туреччиною російських ракетно-зенітних систем С-400.

«Я не звинувачую Туреччину, оскільки є багато обставин та інших проблем», - зазначив Трамп.

Він підкреслив, що Сполучені Штати зможуть «легко продати іншим країнам» американські винищувачі F-35.