Ілюстрація REUTERS

Старий, ненадійний й тепер пошкоджений пожежею російський авіаносець «Адмірал Кузнєцов» навряд чи колись повернеться на передову служби російського флоду. Тому влада Росії розглядає для нього дві потенційні заміни.

Але «ціна питання» може зірвати процес заміни ще до початку будь-яких реальних дій, - пише National Interest. «Адмірал Кузнєцов» був взятий на озброєння в 1990-му році. І від самого початку у судна почали виникати проблеми. Одна з головних слабкостей авіаносця – це відсутність катапульт для запуску літаків. Інша – це його рушійна сила. Судно працює на парових турбінах й турбо-котлами під тиском. Труби судна теж погані.

Читайте такожЕксперти порівняли флоти Росії та Європи (інфографіка)

Відео дня

«Кузнєцов» рідко з’являвся в морі й провів всього лише шість патрульних місій за період з 1991 до 2015 року. Під час місії в Сирію у 2016-му повітряний флот авіаносця втратив два літаки всього за три тижні. До кінця 2018 року Москва планувала продовжити життя «Кузнєцова» й інших бойових кораблів, які лишилися з 1980-х років, щоб виграти час для побудови новіших суден. Але в жовтні того ж року авіаносець зазнав серйозного ушкодження через пожежу, яка охопила його на ремонтній верфі в Росляково.

Російські суднобудівники запропонували два рішення для теоретичної заміни «Кузнєцова». «Невське конструкторське бюро» у Санкт-Петербурзі виступило з проектом судна «Ламантин» вагою 90 тисяч тон. Воно зможе розмістити на борту до 60 літаків. Це приблизно вдвічі більше, ніж міг нести «Кузнєцов». Масштабована модель «Ламантина» була представлена на військовій виставці в Санкт-Петербурзі в 2019 році.

Читайте такожNational Interest: В армії США може з’явитися нова версія легендарного B-52

Альтернативною виступає судно під назвою «Шторм». Це масштабніша розробка від «Кирилівського державного наукового центру». Цей авіаносець теоретично може розмістити на борту до 90 літаків. Таким чином, його можливості могли б зрівнятися з «суперавіаносцями» ВМС США. Видання пише, що президент Росії Володимир Путін розглядав запропоновані моделі авіаносців на початку 2020 року.

Але хоч новий плавучий гігант лишається у списку бажаного обладнання ВМС Росії, його побудова буде коштувати багато мільярдів доларів, не кажучи вже про створення повітряного флоту для базування на його борту. Це може змусити Путіна й Кремль поставити свої плани на паузу.

«Ціна розробки й побудови може перевищити можливості військового бюджету країни», - писав The Barents Observer.