Танк Т-55 можна знайти в музеї або в армії РФ / фото wikimedia.org

Росія масово знімає з консервації і відправляє на фронт старовинні танки Т-55. Найімовірніше, їх використовуватимуть як допоміжну зброю на другій лінії.

Про це в коментарі CNN розповів військовий експерт, колишній морський піхотинець США Роберт Лі.

"Деякі з цих систем (танків – УНІАН), ймовірно, спочатку будуть використовуватися в тилу. Так що не обов'язково танки підуть вперед, а скоріше будуть стріляти з великої відстані", – заявив він.

Відео дня

Військовий історик і експерт зі зброї Джон Делані в свою чергу припускає, що росіяни можуть використовувати Т-55 в якості стаціонарних вогневих позицій.

"Одна з речей, яку ви, очевидно, можете використовувати для цього [танка], якщо ви намагаєтеся уникнути зіткнення танка з танком, — це закопати їх на оборонних позиціях, посадити танк в яму, щоб ви могли бачити тільки його башту, і потім це можна використовувати для захисту лінії фронту від контратаки", — сказав він.

Ще одна причина відправити на фронт танки більш ніж 50-річної давності - це їхня простота у використанні, що особливо актуально, коли основу російської армії починають складати погано підготовлені мобілізовані.

"Якщо в вашу армію надходить багато призовників, які є у вас на даний момент в складі російських військ, буде простіше і швидше навчити людей використовувати їх, ніж використовувати більш сучасну бойову модель танка. Його дуже легко обслуговувати, а з призовним військом це те, що вам потрібно, якщо ви шукаєте можливість підтримувати ці речі в робочому стані", — говорить Делані.

При цьому військові експерти констатують очевидне: зіткнувшись з більш сучасними танкам, які Україна використає в контрнаступі, росіяни неминуче понесуть дуже важкі втрати. Використання Т-55 в таких обставинах експерти вважають "кроком відчаю" окупантів.

Росія відправляє Т-55 на фронт

У березні журналісти-розслідувачі помітили, що Росія почала активно вивозити з баз зберігання старі танки Т-55, які виробляли з 1958 року, і навіть Т-54, прийняті на озброєння в 1946 році. Причому вивозять їх не на утилізацію, а на розконсервацію для використання у війні.

Номінально, у Росії є кілька тисяч таких танків на базах зберігання. Однак військові експерти вважають, що більшість з них вже не підлягають відновленню. Реально Росія може реанімувати лише кілька сотень з них.

Вас також можуть зацікавити новини: