Росія хоче налагодити виробництво Х-50 / фото Defense Express

Російська Федерація збирається поставити на конвеєр нові ракети Х-50, виробництво яких до цього часу вважалося неможливим і було готове лише на папері. Робоча назва цих ракет – "Оріон".

За своїми характеристиками вони багато в чому схожі на інші російські ракети, однак в порівнянні з ними - Х-50 значно універсальніші. У чому їхня небезпека для українців, йдеться в сюжеті ТСН.

Робота над ракетами Х-50 "Оріон" розпочалася в РФ ще в 2018 році, але досі військово-промисловий комплекс держави-терориста не спромігся їх виготовити, вони були лише на папері. Торік проект знову опинився у фокусі уваги Кремля, адже ці ракети відносно дешеві у виробництві.

Х-50, за словами головного редактора Defense Express Олега Каткова, - зменшена копія ракети Х-101, якими Росія гатить по Україні від початку повномасштабного вторгнення.

"По-перше, це буде легша ракета, вона важить 1,6 тонни. Дальність росіяни декларують орієнтовно на рівні 1,5 тис. км", - каже Катков й додає, що недооцінювати Х-50 точно не варто. Головний козир цих ракет - їхня універсальність, "Оріони" зможуть нести усі види російських бомбардувальників. 

Крім того, розробка має вбудовану систему створення перешкод для обходу ППО. "Навіть зенітно-кулеметні комплекси можуть ці ракети знищувати", - заспокоює ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман. 

Масовість виробництва Х-50 - під питанням, збройні конвеєри в Росії вдалося відчутно пригальмувати санкціями. Гетьман каже, що певні комплектуючі для "Оріонів" РФ не зможе отримати через санкційні обмеження. 

Та, прогнозують аналітики, Росія зможе підготувати до 300 ракет Х-50 найближчими місяцями. Цього вистачить для кількох ракетних атак восени.

Виробництво Х-50 в Росії

На початку квітня Генштаб ЗСУ повідомив про наміри окупантів розгорнути серійне виробництво крилатих ракет Х-50

Військовий експерт Олександр Коваленко зазначав, що у РФ масово випускається не тільки Х-50, а й Х-101, Х-59, х-31, Х-38, КРМБ "Калібр" та інші. За його словами, Росія може загалом випускати від 60 до 150 ракет на місяць. 

Також Коваленко наголошував, що ракета Х-50 дійсно дуже небезпечна для нас, оскільки ми про неї знаємо не так багато, як про інші, за винятком деяких технічних моментів.

Вас також можуть зацікавити новини: