Росія продовжує ескалацію війни й продовжує мобілізацію. Близько 200 тисяч з 300 тисяч призовників "першої хвилі" вже на фронті й на чотирьох напрямках – бахмутському, соледарському, лиманському та вуглегірському – вже здійснюють наступи, йдуть нахрапом. Також росіяни формують наступний стратегічний резерв – ще близько 300 тисяч мобілізованих готуються в навчальних центрах як на території Росії, так і в республіці Білорусь.

Таким чином, існує велика ймовірність, що до 24 лютого росіяни почнуть формувати ударне угрупування, щоб його застосувати. Сили для цього у них є. Адже навіть застарілої техніки, яку вони мають – зокрема бойові машини піхоти та танки Т-72 або Т-62 – достатньо для озброєння особового складу.

Україна до цього готується. Але лише тими силами, які є.

Відео дня

Якби нам своєчасно допомогли, ми б в цьому році точно закінчили війну

По-перше, на жаль, ейфорія, яку можна спостерігати у соцмережах з приводу того, що до нас прийдуть бойові броньовані машини та танки, не є виправданою. Адже союзники дуже довго вагалися з наданням цієї допомоги, тому потрібна техніка опиниться у нас лише за місяць, чи два. Якби нам своєчасно допомогли після харківської та херсонської операцій, ми б в цьому році точно закінчили війну. Але не так склалося, як гадалося.

По-друге, противник теж знає про попередні терміни цих поставок. З урахуванням цього, він, ймовірно, й плануватиму свої дії. Тобто росіяни можуть почати діяти до того, як ми отримаємо необхідну зброю. Ба більше, загострення ситуації починається вже зараз.

Війна, керована за рахунок постачання техніки, триває. Й наступне засідання контактної групи з питань оборони України "Рамштайн" може відбутись 14 лютого. Й на ньому я б радив якомога швидше ставити питання не лише щодо реактивних літаків, а й щодо ударних вертольотів. Звісно, авіацію ми можемо отримати, бодай, через півроку, але говорити про це треба ще вчора. Тож рішення по літаках треба добиватися.

Крім того, нам вкрай потрібні далекобійні ракети, зокрема ATACAMS, здатні завдавати ударів по цілях на відстані до 300 кілометрів. Тож нам необхідно всіляко прискорювати їх постачання…

Угруповання для наступу ще не сформовано, Росії потрібно ще хоча б декілька тижнів

Річ у тім, що Україна очікує на нову навалу росіян. Деякі експерти зазначають, що ймовірність нового наступу існує ледь не наступного тижня. Мовляв, можуть розпочати якість провокативні дії. Проте, нагадаю, що угруповання для цього ще не сформовано. Тобто Росії потрібно ще хоча б декілька тижнів. Таким чином, якщо не до річниці повномасштабної ескалації 24 лютого, то на початку березня, РФ підготує свій стратегічний резерв.

Загалом, питання термінів стоїть дуже гостро. Це стосується й передачі танків, й розв’язання питання з авіацією. Поки ми чекаємо, росіяни зацікавлені завдати по нас удару. Прямо зараз. Адже прямо зараз у них більше авіації, більше артилерії, більше ракетної зброї. Тож, безумовно, їм краще напасти скоріше, ніж чекати, поки "прокинуться" партнери України.

Ігор Романенко, кандидат військових наук, доктор технічних наук, професор, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант у відставці