Українські МіГи отримали нові можливості / фото armyinform.com.ua

Українська бойова авіація отримала нові бойові можливості, але подробиці військові поки не поспішають розкривати. На це звернув увагу портал The Drive.

"Принаймні, один український винищувач Міг-29 літає з новою і раніше небаченою системою підкрилових пілонів. Хоча в даний час ми не знаємо точного призначення цього пілона, це ставить деякі дуже цікаві питання, особливо з урахуванням попередніх модифікацій, які були внесені в Міг-29, щоб дозволити їм нести нову зброю західного походження", – пише видання.

Фото винищувача з дивними пілонами напередодні опублікував офіційний акаунт Повітряних сил ЗСУ в Твіттер. Знімок супроводжувався підписом "Новий день - нові виклики!" Той факт, що військові вирішили опублікувати фото саме цього літака з незвичайним озброєнням, говорить про бажання заявити про появу нових можливостей у бойової авіації ЗСУ, вважають the Drive.

Відео дня
Український Міг з незвичайною модифікацією / фото twitter.com/KpsZSU

Автори публікації відзначають, що на тому місці, де під крилом Міг-29 зазвичай кріпляться пускові установки АКУ-470 для ракет класу "повітря-повітря" Р-27Р, тепер з'явилися абсолютно нехарактерні для цього літака пілони незрозумілого призначення. Відомо, що раніше українські Міг-29 були модифіковано спеціальним пілоном для запуску американських протирадарних ракет AGM-88 HARM. Тепер літаки, очевидно, пристосували ще під один вид озброєнь, який раніше ними не використовувався.

Грунтуючись на формі і розмірі пілона, автори публікації допускають, що українські Міг-29 отримали можливість запускати якісь більш масивні боєприпаси, або в цих пілонах знаходяться засоби радіоелектронної боротьби або навпаки радіодетекції.

Увагу привертають два пілони, розташовані на крилах ближче до фюзеляжу / фото twitter.com/KpsZSU

"В цілому, фото говорить про те, що перед нами пілон, пов'язаний або з новим типом авіаційної зброї, впровадженим на українських Міг-29, або з тим, що сам пілон нового типу, який включає в себе якийсь допоміжний бойовий елемент",-пише видання. 

Автори публікації припускають, що це можуть бути пілони для перенесення високоточних авіабомб JDAM-ER, про постачання яких заявлялося раніше, але не було відомо, які літаки під них пристосували. Інший варіант - це можуть бути ракети класу "повітря-повітря" з напівактивним радіолокаційним самонаведенням AIM-7 Sparrow, або авіаційна модифікація ракет від зенітно-ракетного комплексу IRIS-T. Також не виключені варіанти оснащення Міг-29 протитанковими ракетами Brimstone, протикорабельними ракетами Harpoon або ракетами "повітря-земля" Hellfire.

Але автори публікації не виключають, що мова йде про пристрої електронної підтримки (ESM) або певний радіолокаційний приймач самонаведення і попередження (RHWR). 

"По суті, це набір пасивних датчиків, які можуть збирати розвідувальні дані шляхом виявлення певних типів електромагнітного випромінювання, зокрема тих, які використовуються радарами в системах протиповітряної оборони", – йдеться в публікації.

Автори припускають, що українські ВПС могли перейти на нову, більш ефективну тактику застосування протирадарних ракет HARM. Замість колишнього запуску ракети "наосліп" в район дії ворожої ППО, де ракета вже на місці сама знаходить собі ціль, зараз українці можуть запускати ракети по конкретній установці ППО, виявленій за допомогою датчиків в загадковому пілоні ще до запуску ракети HARM. 

"Нарешті, це може бути пілон з глушниками радіоелектронної боротьби, що додає модульний рівень захисту для українських Міг-29, які діють в надзвичайно небезпечних бойових умовах. Щільна російська ППО проникає вглиб контрольованої Україною території, особливо на висоті. Деякий самозахист від радіоелектронної боротьби був б дуже доречним, і його встановлення має великий сенс", – пише видання.

Ситуація на фронті - останні новини

З початку повномасштабного вторгнення Росії українські захисники ліквідували вже близько 222 тисяч загарбників. Також знищено велику кількість ворожої техніки - понад 4 тисячі танків, майже 7,8 тисячі бойових броньованих машин, понад 3,9 тисячі артилерійських систем.

На цьому тлі триває контрнаступ ЗСУ на південному напрямку. Речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов заявив, що Сили оборони мали частковий успіх у районах Новоданилівка-Роботіно, Мала Токмачка-Вербове, Вільне Поле-Макарівка. Зараз бійці закріплюються на досягнутих рубежах.

Вас також можуть зацікавити новини: