Зараз Пентагон вивчає досвід ЗСУ / t.me/V_Zelenskiy_official

Війна в Україні стала випробувальним полігоном для новітніх військових розробок – як власне українських, так і західних. Про це пише CNN у великій аналітичній статті.

Відзначається, що однією з найважливіших інновацій в нинішній війні стала українська мережева система вказування цілей для артилерії, що дозволила оперативно передавати артилеристам розвіддані з дронів і, що не менш важливо, легко обчислювати координати цілі для наведення по ній конкретної гармати.

"Застосунок для цілевказівки входить в число десятків прикладів інновацій на полі бою, які Україна придумала за майже рік війни, часто знаходячи дешеві рішення дорогих проблем", – пише видання.

Відео дня

У числі значущих інновацій, які допомагають українським солдатам на полі бою, також – дешеві дрони, пристосовані під скидання гранат на окопи противника, 3d-принтери для виготовлення дефіцитних запчастин, переобладнання звичайних пікапів в мобільні ракетні установки тощо. 

"Такого роду українська винахідливість справила враження на американських офіційних осіб, які високо оцінили здатність Києва знаходити рішення для своїх потреб на полі бою, які заповнюють важливі тактичні прогалини, залишені більшим і досконалішим західним озброєнням", – зазначають автори статті.

Водночас війна в Україні дала США та їхнім союзникам рідкісну можливість випробувати їхню власну зброю в умовах сучасної повномасштабної війни та подивитися на російську тактику застосування одноразових ударних дронів.

"Україна - абсолютно лабораторія зброї у всіх сенсах, тому що жодне з цього обладнання ніколи не використовувалося у війні між двома промислово розвиненими країнами. Це бойові випробування в реальному світі", - сказав співрозмовник видання, знайомий із західною розвідкою.

Так, американці переконалися в ефективності своїх установок HIMARS, але також "вивчили цінні уроки" щодо частоти їх технічного обслуговування. Гаубиці M777 теж показали себе як потужна зброя, але зношення стволів виявилося занадто швидким.

"Один урок, який США можуть винести з цього конфлікту, полягає в тому, що буксирувана артилерія, така як гаубична система M777, може піти в минуле. Ці системи складніше швидко переміщати, щоб уникнути вогню у відповідь, а в світі всюдисущих безпілотників і спостереження зверху в наші дні дуже важко сховатися", – розповів інший експерт.

Американська оборонна компанія BAE Systems вже оголосила, що зміцнить вироблені нею бронемашини так, щоб краще захистити їх від ударів безпілотників зверху. Це також стало зрозуміло по війні в Україні.

Також численні представники американської розвідки і армії вже зараз впевнено говорять, що головним пріоритетом для оборонних підрядників США найближчим часом стане розробка дешевих одноразових безпілотників-камікадзе.

Поставки зброї в Україну

Протягом останнього місяця в поставках західної зброї намітився помітний перелом - анонсовано поставки таких озброєнь, про які раніше на Заході навіть говорити не хотіли.

Так, в середині грудня США пообіцяли передати Україні системи ППО Patriot. Україна отримає одну батарею від США і ще одну від Німеччини.

Трохи пізніше стало відомо про плани Вашингтона поставити Україні 50 БМП Bradley - однієї з кращих машин в своєму класі.

Вже цього тижня Польща пообіцяла передати Україні танки Leopard, а Велика Британія – танки Challenger.

Вас також можуть зацікавити новини: