Для мирян передбачено покарання у вигляді покаяння на сповіді в непослуху церкві \ УНІАН

За молитву в «заборонених» храмах Константинопольського патріархату священнослужителів РПЦ чекає покарання, а віруючі будуть зобов'язані покаятися в цьому гріху на сповіді. 

Читайте такожРПЦ розірвала стосунки зі Вселенським патріархатом

Віруючі РПЦ після рішення синоду не повинні молитися в храмах Константинопольської патріархії, сказав секретар Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату протоієрей Ігор Якимчук. Він перерахував території, де розташовані «заборонені» для прихожан РПЦ храми, передає РБК.

Відео дня

Якимчук пояснив, що в Туреччині мова йде про всі діючі храми Стамбула і про єдиний діючий храм в традиційній зоні відпочинку російських туристів Антальї. Крім того, під заборону потрапила низка церков у Греції - на Криті і островах Додеканеса, розташованих у південно-східній частині Егейського моря, найбільший з яких Родос.

Крім того, секретар підтвердив, що заборона поширюється і на церкви Афону. «Звичайно, є ще Афон, який також в юрисдикції Константинополя, але відпочивати туди не їздять», - додав він.

Якщо віруючі не будуть додержуватися рішення синоду, їм належить покаятися про це на сповіді, попередив Якимчук. «За відмову слідувати такого роду заборонам для духовенства передбачені покарання - прещіння, а для мирян - покаяння на сповіді в непослуху церкві», - сказав він.

Серед покарань для священнослужителів передбачено звільнення від посади, тимчасова або довічна заборона священнослужіння, виверження з сану і відлучення від церкви.

Як повідомляв УНІАН, рішення про розрив церковного спілкування зі Вселенським патріархатом священний синод РПЦ ухвалив 15 жовтня.