Еммануель Макрон / REUTERS

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що було б «справедливо» вшанувати пам’ять маршала Філіпа Петена, який привів французьку армію до перемоги у Першій світовій війні. Хоча пізніше він співпрацював з нацистською Німеччиною.

Про це повідомляє The Guardian, додаючи, що у вихідні Париж буде відзначати завершення Першої вітової війни. Макрон збирається вшанувати Петена на рівні з іншими французькими маршалами, які керували військовими операціями під час Першої світової війни. Єврейські групи в країні і політичні опоненти почали критикувати за це французького президента.

Читайте такожМакрон закликав створити армію Європи для оборони від Путіна і Трампа

Відео дня

«Я вважаю цілком справедливим віддати пошану маршалам, які вели нашу армію до перемоги. Маршал Петен був великим солдатом в часи Першої світової», - сказав Макрон.

Петен став головнокомандувачем армії Франції всередині 1917 року після перемоги під Верденом. Він підняв мораль війська після серії бунтів та інших невдач. Битва під Верденом була одним з найзапекліших епізодів Першої світової війни. Вона тривала 10 місяців, відібравши життя понад 300 тисяч французьких і німецьких солдатів. Петен став національним героєм. І в багатьох французьких містах з’явилися вулиці, названі на його честь.

Але через два десятиліття після того, коли Франція була окупована німецькими військами в ході Другої світової війни, Петен став прем’єр-міністром Франції, очоливши так званий «режим Віші». Він співпрацював з нацистами Адольфа Гітлера у депортації і знищенні єврейського населення Франції. Після закінчення Другої світової Петена засудили до смертної кари за зраду. Але президент Шарль де Голь, який захоплювався маршалом, пом’якшив покарання до довічного ув’язнення.

Читайте такожУ Франції коляску дитини рабина облили кислотою: поліція розглядає антисемітизм

«Шокує, що Франція може вшанувати пам’ять людини, яка виявилася не достойною називатися французом перед судом в ім’я народу», - сказав президент організації єврейської громади у Франції Франсуа Каліфат.