Будівля МЗС Росії / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ РФ відповіли на заклик французького президента Еммануеля Макрона і канцлера Німеччини Ангели Меркель звільнити полонених українських моряків.

У заяві, опублікованій на сайті відомства повідомляється, що такий заклик "викликає жаль" і "Берлін і Париж висувають на нашу адресу неприйнятні вимоги".

Крім цього в МЗС РФ закликали звернути увагу на нібито "факти грубого порушення Києвом прав людини".

Відео дня

Читайте також"Прийдуть кораблі інших країн": в АП розповіли, як Захід може відповісти на подальшу агресію Путіна

"Замість того, щоб намагатися "вчити" Росію, закликаємо наших партнерів по "нормандському формату" звернути увагу на факти грубого порушення, які б'ють в очі, Києвом прав людини і тих свобод, про які так турбується "колективний Захід", - йдеться в заяві.

У РФ заявили, що Україна "захопила" судно "Норд" і його капітана, якого звинувачують в незаконному рибному промислі та порушенні порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України. А також нагадали про головного редактора "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, який, за даними СБУ, за завданням Москви готував інформаційні матеріали в Криму для виправдання анексії Росією українського півострова, а пізніше в Києві – для підтримки угруповань "ДНР" і "ЛНР". У МЗС РФ заявили, що Вишинський "переслідується виключно за свою професійну журналістську діяльність".

Читайте такожФСБ РФ чинити тиск на військовополонених українських моряків - адвокат

У той же час, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи підсумки вчорашнього телефонної розмови Путіна і Меркель, заявив, що в Кремлі "взяли до відома", заклик Меркель звільнити українських моряків.

"Безумовно ми приймаємо до відома подібні заяви, але подібні заяви не можуть бути підставою для зміни російського законодавства або для того, щоб хтось відступав від російського законодавства", - сказав Пєсков.

Він заявив, що українські військові моряки перебувають під слідством і все що з ними відбувається "відбувається у відповідності з російським законодавством".

Пєсков підтвердив, що ця тема дійсно піднімалася Меркель в ході телефонної розмови з Путіним.

"Президент Путін дав свої пояснення", - сказав Пєсков.

Як повідомляв УНІАН, 28 грудня Макрон і Меркель виступили із спільною заявою, в якій вимагали, щоб Росія звільнила українських моряків, які були захоплені разом з їх кораблями в Керченській протоці.