/ УНІАН

Антикорупційна активістка Катерина Гандзюк ще минулого літа попереджала, що корумповані чиновники у її рідному південному регіоні очолили цілу систему беззаконня, яка дозволяє Росії проникнути ще глибше в Україну.

"Хто їх зупинить? Скажіть, де держава?" - писала вона на своїй сторінці у Facebook, пов'язуючи чиновників з корупційними схемами і звинувачуючи їх у тому, що вони ігнорують сепаратистську активність.

Через кілька днів після того нападник вилив літр кислоти на Гандзюк, коли вона виходила з дому в Херсоні. В місті вона була радником мера. 40% її тіла вкрилися опіками. Після десятка операцій активістка померла, пише Wall Street Journal. Президент України Петро Порошенко, якого підтримують США, чинив опір військовому і економічному тиску Росії після того, як вона окупувала Крим в 2014 році і розв'язала війну на Сході України. Але соратники Гандзюк кажуть, що її смерть і атаки проти низки активістів по всій країні ілюструють те, наскільки слабка хватка Києва в регіонах, де корупційна кабала політиків, поліції і злочинності продовжує панувати.

Відео дня

Читайте такожEUObserver: Смерть Гандзюк стане черговим аргументом проти України в ЄС

"Хто б не стояв за цим, вони вирішили, що столиця надто слабка і не має бажання карати. Вони почуваються у безпеці в Херсоні", - сказав виданню колишній міністр фінансів Олександр Данилюк, якого звільнили після критики провалу уряду у боротьбі з корупцією.

З 2014 року в Україні було 9 вбивств і близько 100 нападів на антикорупційних активістів і правозахисників. Про це свідчать дані Інформаційного центру з прав людини в Києві. Дуже рідко вдається виявити і покарати людей, які замовили ці напади.

"Коли сильних проукраїнських людей методично вбивають у одному з найбільш хитких регіонах, це загроза для національної безпеки", - сказав волонтер Роман Сініцин.

Західні союзники України включно зі США хвалили Порошенка за те,  що його країна змогла вистояти перед атакою Росії і зміцнити свої фінанси. Але водночас українського президента критикували за те, що він не зміг очистити систему юстиції, яка захищає інтереси багатих і впливових людей.

"Існує кодекс мовчання, коли всі покривають один одного. Інакше вся б система розвалилася", - сказав Данилюк.

Поліція затримала п'ятьох підозрюваних у скоєнні нападу на Гандзюк, а також помічника депутата, якого підозрюють у організації атаки. Сам він заперечує свою вину. Однак, виявити замовника досі не вдалося. 33-річна Катерина Гандзюк хотіла збудувати нову Україну. Працюючи в міський раді, вона була рушійною силою місцевої гілки Революції Гідності, яка закінчилася поваленням проросійського режиму. Після того, як Москва відправила в Крим окупаційні війська, Гандзюк допомогла організувати добровольчі загони для захисту Херсона.

Читайте такожВбивство Гандзюк: мер Херсона на допиті в СБУ назвав можливого замовника злочину

"Вона була двигуном і мотиватором для Херсона. Для неї не було великих і незначних завдань", - сказав друг активістки Костянтин Батозський.

Революція налякала локальні еліти по всій країні, які звикли керувати своїми регіонами, ніби феодали, у обмін на свою лояльність. Не важливо, хто займе посади в Києві. Деякі з таких місцевих феодалів організовували свої бойові загони, щоб захищати своє місцеве правління і фліртувати з сепаратизмом, коли новий уряд в Києві прийшов до влади.