Петр Порошенко и Хайко Маас / УНІАН

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас (Heiko Maas) різко відкинув критику Вашингтона щодо будівництва газопроводу "Північний потік-2", який має постачати газ із Росії до Європи в обхід України.

"Питання європейської енергетичної політики повинні вирішуватися в Європі, а не у США", - заявив Маас у четвер, 10 січня, в Берліні, пише DW.

"Накладати односторонні санкції на "Північний потік-2" - у будь-якому разі неправильний шлях", - цитує міністра інформагенція Reuters.

Відео дня

Маас додав, що якщо витіснити з участі в проекті німецькі та європейські компанії, то не залишиться нікого, хто наполягатиме на збереженні транзиту російського газу територією України.

Читайте такожБудівництво триває: "Північний потік – 2" вже досяг Швеції

Глава МЗС Німеччини наголосив, що Берлін серйозно сприймає занепокоєння інших європейських країн. "Але це нічого не змінює в нашій позиції: "Північний потік-2" не є якимось особливим німецько-російським шляхом", - стверджує міністр.

Позицію Вашингтона щодо газопроводу розкритикував і глава Східного комітету німецької економіки Вольфґанґ Бюхеле (Wolfgang Büchele). За його словами, йдеться про "самоповагу й суверенітет" Німеччини в цьому питанні. Бюхеле вважає, що "Північний потік-2" сприятиме стабільності цін на газ у Європі.

"Північний потік-2" проляже дном Балтійського моря. Його довжина становитиме понад 1200 кілометрів, пропускна спроможність - 55 мільярдів кубометрів газу на рік. Газопровід будує російський "Газпром" спільно з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell і Wintershall. Очікується, що трубопровід може запрацювати до кінця 2019 року.

Україна виступає проти будівництва "Північного потоку-2", оскільки не хоче втратити статус транзитера газу. Проект активно критикують США, Польща і країни Балтії. Вони застерігають, що ЄС потрапить у залежність від російського газу. У Німеччині вважають, що проект економічний, а не політичний.