Ілюстрація / фото УНІАН

У Європейському Союзі вирішили запровадити санкції проти проти чотирьох росіян, в тому числі голови ГРУ Ігоря Костюкова, за застосування хімічної зброї у британському Солсбері проти Сергія та Юлії Скрипалів.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради Євросоюзу.

Читайте такожПосли ЄС погодили введення санкцій проти ГРУшників "Петрова" і "Боширова" - журналіст

Відео дня

"Рада ЄС сьогодні запровадила санкції проти дев'яти осіб і однієї компанії відповідно до нового режиму обмежувальних заходів проти застосування і розповсюдження хімічної зброї, створеного 15 жовтня 2018 року", - йдеться у повідомленні.

"До цих визначених осіб відносяться двоє посадовців ГРУ, а також голова і заступник голови ГРУ (також відомої як Головне управління Генерального штабу російських Збройних сил), котрі відповідальні за володіння, транспортування та застосування токсичної нервово-паралітичної речовини у Солсбері на вихідних 4 березня 2018 року", - наголошується у повідомленні.

Також санкції запроваджені проти сирійської компанії, відповідальної за розвиток та виробництво хімічної зброї, Центру наукових та дослідницьких розробок, а також п'яти сирійських посадовців безпосередньо пов'язаних з діяльністю зазначеного дослідницького центру.

"Ці особи та компанія є першими, які потрапили у (санкційний) список відповідно до нового санкційного режиму щодо застосування хімічної зброї", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що сирійський дослідницький центр вже раніше потрапляв під санкції.

Обмежувальні заходи передбачають заборону на в'їзд в ЄС та замороження активів як фізичних, так і юридичних осіб. Крім того, особам та компаніям з ЄС заборонено надавати фінансові засоби підсанкційним особам.

Разом з тим, сказано, що ці рішення про нові санкції сприяють зусиллям ЄС у протидії розповсюдженню та застосуванню хімічної зброї, яка являє серйозну загрозу міжнародній безпеці.

Відповідні правові акти, в тому числі імена осіб, будуть опубліковані у Офіційному журналі ЄС 21 січня 2019 року.

Як повідомляв УНІАН, 4 березня 2018 року колишнього російського агента Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новачок» в британському Солсбері. Уряд Великобританії заявив, що речовина військового походження, якою була отруєна сім'я Скрипалів, була розроблена в Росії.

5 вересня 2018 року поліція Великобританії назвала імена громадян Росії, підозрюваних в отруєнні Сергія та Юлії Скрипалів. За даними британських правоохоронців, ними є співробітники російської військової розвідки Олександр Петров та Руслан Боширов.

Справа Скрипалів призвела до серйозного загострення відносин між Великобританією і РФ. Низка європейських країн вислали російських дипломатів у відповідь на отруєння в Солсбері.