Кремлю на руку хаос у Венесуелі, який створить проблеми для США і підніме ціни нафту / Flickr/by Diario Critico Venezuela

В часи Холодної війни Москва підтримувала ліві режими у Латинській Америці через наївну віру в те, що комунізм був хвилею майбутнього. Сьогодні більш цинічний Кремль підтримує латиноамериканських лівих, тому що знає, що вони зазнають невдачі.

Драматична конфронтація, яка формується у Венесуелі, де диктатор Ніколас Мадуро з допомогою Росії чіпляється за владу в той час, як Захід визнав опозиційного лідера Хуана Гуайдо легітимним президентом, - це перша велика криза нової ери змагань між великими державами, пише Wall Street Journal.

Чому Росія так підтримує режим Мадуро? Вся справа у важливості регіоні для глобальних енергетичних ринків. З російської точки зору венесуельський диктатор і його провальний соціалістичний режим – це подарунок долі. Венесуела має більші запаси нафти, ніж Саудівська Аравія. Але у грудні вона видобувала лише 1,15 мільйонів барелів на день. І це лише третина від того, що Каракас викачував з надр у найкращі свої роки. Венесуельський видобуток продовжує скорочуватися. І це насправді благо для Росії. Завдяки краху Венесуели глобальні поставки нафти скорочуються, а ціни на енергоносії, від яких залежить режим Володимира Путіна, зростають.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Росію аж трясе від втрати Венесуели й мільярдів доларів, вкладених в неї

Москва також сподівається, що погіршення соціальної і політичної ситуації у Венесуелі створить регіональну кризу, яка повністю поглине всю увагу США, скоротивши тим самим американську присутність в інших більш віддалених регіонах. Тим часом, олігархи Кремля і російські дилери зброї наживаються на тіньових угодах з відчайдушним і корумпованим режимом в Каракасі.

Але енергоносії – це те, що робить Латинську Америку надзвичайно важливою для Росії сьогодні. Стрімке нарощення видобутку в США і Канаді підриває силу Росії і ОПЕК, яку вони колись сприймали як належне. Аргентинські поклади сланцю починають виходити на ринок. Мексика, яка була імпортером природного газу, от-от перетвориться у великого експортера. Бразилія, яка і так була найбільшим виробником нафти у Південній Америці в 2016 році, лише починає освоювати свої морські родовища.  Якщо до цього рівняння додати ще відродження видобутку у Венесуелі, майбутнє Росії і ОПЕК буде похмурим.

Авторитарні популісти з корумпованими поплічниками у провальній економічній системі – такою Москва хоче бачити Латинську Америку в майбутньому. І чим більшим головним болем регіон буде для США, тим краще.

Видання зауважує, що в Грузії, на Сході України і в Сирії Путін теж кинув виклик Заходу. Роздроблена і слабка реакція США на це лише додала російському автократу впевненості. І тепер він взявся за Венесуелу, кидаючи виклик Америці у неї під боком. Поширення хаосу в Карибському басейні може принести чималу вигоду Москві. І ризики для неї здавалися досить невеликими.

Читайте такожAtlantic Council: Задушення України відбувається на очах

Водночас ставки дуже високі. Токсична суміш з контрабанди наркотиків, зброї, війн між бандами і провалу державних органів буде загрожувати багатьом найближчим сусідам Америки. У 2000-2017 роках у Латинській Америці було вбито близько 2,5 мільйонів людей. А лише торік у Мексиці жертвами вбивств стали 33 тисячі жителів. Цей крах громадської безпеки в суміші з економічними проблемами змушує мігрантів вирушати на північ, що сприяє дестабілізації регіону.

Виживання режиму Мадуро як демонстративна непокора Дядьку Сему – не єдиний вигідний результат для Путіна. Хаос у Венесуелі, розірваній громадянським конфліктом, який поставить хрест на видобутку нафти, дасть поштовх процвітанню злочинності, пожвавить потік біженців у сусідні країни і США, погрузлі дорогому і сумнівному вторгненні – все це теж в інтересах Росії.