Росія готова рятувати свої активи у Венесуелі, але не режим Мадуро / Flickr/by Diario Critico Venezuela

Російська підтримка режиму Ніколаса Мадуро у Венесуелі відкриває новий геополітичний фронт між Вашингтоном і Москвою просто під боком у США. Але цього разу бажання і можливості Кремля змагатися дуже обмежені.

Москва лишається серед ключових голосів, які наполягають на тому, що Мадуро – легітимний президент Венесуели. Але прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков у понеділок заявив, що в російському уряді не обговорюють розширення фінансової чи військової допомоги венесуельському режиму, пише Wall Street Journal.

В Росії просто немає коштів на нові міжнародні авантюри. До того ж всередині країни зростає соціальне невдоволення.

Відео дня

«Я не бачу жодної можливості втручання. Це надто далеко. Бракує логістичних можливостей для серйозної операції», - сказав виданню голова ради з закордонних справ і оборонної політики Кремля Федір Лук’янов.

Читайте такожWall Street Journal: Слабка реакція США на війну в Україні привела Кремль у Венесуелу

«Економічно російська ситуація зараз не найкраща. І ще один довгостроковий тягар не потрібен взагалі», - додав він.

Для Кремля події у Венесуелі стали гірким нагадуванням про революцію в Україні і повстання проти режиму в Сирії. Але цього разу у Москви значно менший вибір дій. Російський уряд влаштував найбільш яскраву демонстрацію підтримки в грудні, коли відправив два стратегічні бомбардувальника в Каракас. Але Москва не наважилася відправити найманців з групи «Вагнер», які були помічені на російській війні проти України, а також в Сирії.

З посиланням на особу з оточення Євгена Пригожина – друга Путіна, який володіє найманцями – Wall Street Journal пише, що «Вагнер» поки не буде воювати за режим Мадуро. Лук’янов теж підтвердив, що Москва вирішила приберегти можливість відправити найманців для захисту російських активів і людей у Венесуелі.

Читайте такожWashington Post: Росію аж трясе від втрати Венесуели й мільярдів доларів, вкладених в неї

Деякі російські компанії, такі як «Роснефть» і «Ростек», вже посилили охорону своїх активів у південноамериканській країні за допомогою озброєних людей. Нафтова компанія, зокрема, зміцнювала свою охорону впродовж кількох місяців, побоюючись, що Мадуро втратить владу. А отже її власність буде під загрозою. Державна компанія «Ростек» збиралася випускати у Венесуелі автомати «Калашникова». Тепер цей завод теж під посиленою охороною.