Історія Голодомору добре ілюструє значення чесної журналістики / Фото УНІАН

Згасання спогадів про страхіття 20-го століття робить суспільства в Європі менш стійкими до подібного зла, яке може знову з’явитися на континенті у майбутньому. Так сказала режисер Агнєшка Холланд на прем’єрі свого фільму «Гарет Джонс», сюжет якого розповідає про Голодомор в Україні у 1930-х роках.

Впродовж своєї кар’єри вона зняла фільми про Голокост, скоєний нацистами, і комуністичну тиранію в Східній Європі. На думку режисера, рішення Великої Британії вийти з Євросоюзу вказує на те, що уроки минулого починають зникати з пам’яті народів на континенті, пише New York Times.

Читайте такожУкраїно-польський трилер "Гарет Джонс" увійшов до програми Берлінале-2019

Відео дня

«Гадаю, переживши Другу світову війну і Голокост, Європа отримала певного роду щеплення, яке змушує її боятися, що такі страшні речі можуть знову повторитися. Але впродовж останніх років воно почало випаровуватися», - сказала Холланд на Берлінському кінофестивалі перед презентацією свого фільму.

Її стрічка розповідає історію про валлійського журналіста Гарета Джонса, який вислизнув з «позолоченої клітки» Москви у 1930 роках, щоб виявити, що показове процвітання економіки СРСР стоїть на трупах українців.

Голодомор 1932-1933 років, умисне створений диктатором Йосипом Сталіним, відібрав життя у мільйонів людей в Україні. Ця тема досі нависає над українсько-російськими відносинами. Країни наразі ведуть війну на українському сході. За словами Холланд, історія Джонса, який ризикнув життям, щоб розповісти світу про селян, які намагалися живитися корою дерев, і осиротілих дітей, яким не лишилося нічого, окрім їсти своїх братів і сестер в українських селах, особливо важлива в часи «фейкових новин».

У фільмі, сценаристом якого виступила Андреа Чалупа, чиї предки походили з України, героїзм валлійського журналіста протиставляється його більш успішному супернику Волтеру Дюранті, який був кореспондентом New York Times у ті часи і підтримував брехню СРСР. Його розкішне і розпусне життя в Москві контрастує з похмурими сценами голоду в Україні. Навіть колір кадрів різко змінюється для передачі різниці. Яскрава зйомка того, як американський журналіст насолоджується апельсинами, контрастує з похмурими і сірими кадрами з українських сіл.

Читайте такожПалата представників Конгресу США визнала Голодомор геноцидом українців

За словами режисера фільму, вона сподівається, що її робота проллє світло на важливість роботи журналістів і їхньої здатності говорити правду. На її думку, Британія скотилася до Brexit через «масштабну брехню» і «маніпуляції» багатих прихильників ідеї.

Тепер Холланд непокоять зусилля колишнього радника президента США Стіва Беннона, який намагається мобілізувати радикалів у Європі.

«Його фінансують багаті промисловці. Єдиний інструмент, який у нас є – це вільні і сміливі ЗМІ», - сказала режисер.

Але, за словами британського актора Джеймса Нортона, який виконав роль Гарета Джонса, першочергова мета стрічки – розповісти світу про один з найменш відомих випадків масового вбивства у Європі в 20-му столітті.

«Є привиди минулого, які вимагають уваги», - сказав актор.

В 1935 році його героя Гарета Джонса вбили агенти СРСР, коли він робив репортажі з Монголії. Йому було лише 30 років.