REUTERS

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв склав повноваження глави держави. Про це він оголосив у прямому ефірі 19 березня у своєму зверненні до нації.

"Я був удостоєний великої честі стати першим президентом незалежної країни. Всі ці роки народ підтримував мене", - зазначив Назарбаєв у своїй промові.

Читайте такожНазарбаєв відправив у відставку уряд Казахстану

Відео дня

Повноваження президента республіки передані голові верхньої палати парламенту Касим-Жомарту Токаєву.

Колишній голова Комуністичної партії Назарбаєв правив Казахстаном з моменту здобуття незалежності в 1991 році. Його довге авторитарне правління стикалося з невеликими проблемами зі сторони слабких опозиційних партій.

Назарбаєв народився в 1940 році прийшов до влади в 1989 році в якості першого секретаря Комуністичної партії Казахстану, а в наступному році був обраний президентом.

Він був переобраний після розпаду Радянського Союзу в 1991 році, і з тих пір ще 4 разів - практично без опору опозиції - останній раз в 2015 році.

Відразу ж по закінченню середньої школи Нурсултан Абішевич, бажаючи якомога швидше стати на ноги і матеріально допомагати батькам, вирішив стати металургом і відправився в Теміртау, де стартувало велике будівництво металургійного комбінату.

В якості молодого фахівця він був направлений на навчання в професійно-технічне училище в Україну у місто Дніпродзержинськ.

Він залишається популярним серед багатьох простих казахів. Його прихильники кажуть, що він зберіг міжетнічну злагоду і стабільність під час реформи в 1990-х роках і широко визнаний за вражаюче економічне зростання країни в перше десятиліття нового тисячоліття.

Назарбаєв зосередив великі повноваження в своїх руках, і опозиція звинувачує його в придушенні інакомислення.

Західні країни наголошують на непрозорості і нечесність виборів, що проходили в Казахстані за час правління Назарбаєва. Крім цього, Казахстан займає погані позиції в рейтингах свободи слова, рівня корупції, демократичних інститутів, що також пов'язують з президентським режимом.

Читайте такожПутін поговоривши з Назарбаєвим, який оголосив про відставку

За словами Назарбаєва, демократія є довгостроковою метою, але ця стабільність може опинитися під загрозою, якщо зміни будуть занадто швидкими.

Назарбаєв вважається рекордсменом у всьому світі за тривалістю перебування при владі та успішно керує Казахстаном вже більше 25 років. У 2007 році за свої "заслуги перед батьківщиною і досягнення на займаній посаді" парламент Казахстану затвердив за Назарбаєвим право займати посаду президента довічно.

Відомо, що одружився казахський лідер ще в ранній молодості, в 1962 році на Сарі Канукаєвій, з якою познайомився в доменному цеху рідного меткомбінату.

На честь Назарбаєва встановлено кілька пам'ятників із зображенням колишнього сталеливарника,  названо університет і мережу шкіл.