Ілюстрація / REUTERS

В Україні панує розчарування станом внутрішніх справ. Хоч країна об’єдналася проти агресії Росії, люди сподівалися, що Революція Гідності принесе великі зміни у внутрішній політиці й покращить стандарти життя.

Так прокоментував перший тур українських президентських виборів екс-посол США в Україні й експерт Atlantic Council Джон Хербст. Він зауважив, що після революції дійсно відбулися важливі зміни, зокрема, в секторі енергетики, урядових закупок, а також в банківському секторі. Однак, критики вказують на повільний темп змін у сфері юстиції.

Читайте такожWashington Post: Захід повинен допомогти Україні зберегти траєкторію реформ

Відео дня

«Також були нереалістичні очікування щодо покращення стандартів життя. Навіть найбільш успішні економічні трансформації зазвичай приносять труднощі спочатку. Все це заклало ґрунт для нового політичного обличчя на виборах. І Володимир Зеленський став цим обличчям. Те, що він відомий комедійний актор, означає, що його ім’я впізнаване. І для політика це дуже корисно. Він також не має ніякого відношення до нинішніх політичних і економічних справ. І це дало йому серйозну перевагу в першому турі виборів», - вважає Хербст.

Екс-дипломат також додав, що Порошенко, у свою чергу, добре показав себе як лідер воєнного часу. Але виборці в Україні прийняли це як належне. Вони пов’язують його з економічним розчаруванням.

Читайте такожThe Atlantic: Путін завжди хотів або «кишенькову» Україну, або нефункціональну

«Тверда позиція Порошенка проти агресії Кремля добре відома. Не менш відома і неприязнь Путіна до нього. Тож російський президент хотів би, щоб Порошенко програв. Зеленський теж визнає відповідальність Москви за війну на Донбасі. Як і Порошенко, він вимагає повернути Крим. Але Зеленському бракує досвіду в національній безпеці. І Путін вірогідно спробує випробувати його, якщо він переможе. Дуже важливо, щоб Зеленський, якщо його оберуть, створив сильну команду з національної безпеки», - зауважив екс-посол США.

Другий тур, на думку Хербста, буде запеклою битвою. Порошенко буде наголошувати на недосвідченості свого опонента в умовах війни. А Зеленський спробує критикувати чинного президента за корумпованість його оточення і повільний темп реформ у судовій системі.