Кулик розповів The Hill про докази про американських демократів / фото УНІАН

Українські правоохоронці переконані, що у них є докази порушень, скоєних американськими демократами і їхніми союзниками в Києві, які стосуються низки епізодів від втручання у вибори президента США у 2016 році до перешкоджання кримінальним провадженням. Але, за їхніми словами, Департамент юстиції за адміністрації Дональда Трампа лишається бездіяльним.

Про це пише The Hill. Заступник відділу міжнародної співпраці Генеральної прокуратури України Костянтин Кулик розповів виданню, що він й інші чиновники правоохоронних органів з минулого року безуспішно намагалися отримати візи від посольства США в Києві, щоб доставити зібрані докази у Вашингтон.

Читайте такожThe Hill: Втручання України у вибори США доведеться розслідувати

Відео дня

«Ми збиралися поділитися інформацією під час робочих поїздок в США. Однак, посол США заблокував процес надання візи. Вона не відмовила нам відверто, але й не надала нам їх», - сказав Кулик.

Він додав, що у фокусі українських слідчих було незаконне виведення грошей з України в США бізнесменами, лояльними до попереднього проросійського режиму Віктора Януковича. Кулик розповів, що ці українські бізнесмени платили за лобістські зусилля, націлені на уряд США.

«На додачу, ці платежі були зроблені за рахунок коштів, які були через операцію відмивання грошей. У нас є інформація, що компанія зі США була причетна до цих платежів», - розповів український чиновник, додавши, що ця компанія пов’язана з одним чи більше видатних членів Демократичної партії.

Кулик також додав, що в іншому епізоді зібрані українськими чиновниками докази сплати грошей американському демократу були приховані НАБУ під час виборів 2016 року під тиском чиновників США.

Читайте такожСписок недоторканних: Луценко заявив про прохання посла США не переслідувати низку осіб

«Під час розслідування ми виявили, що була ситуація, в якій на НАБУ здійснювався тиск для нерозголошення імені цього американця», - сказав чиновник української Генпрокуратури.

Україна нажила собі погану славу через корупцію й операції дезінформації. Її правоохоронні органи сперечаються через те, що можна вважати порушеннями. Кулик і його керівники навіть ведуть політичні битви за те, кого можна чи не можна переслідувати. Як наслідок, підозри з Києва зазвичай сприймають скептично. Але багато підозр, про які українські чиновники розповіли The Hill, також з’являлися у судових поданнях США і звітах розвідки. Українські докази, про які говорять у Генпрокуратурі, включають свідчення під присягою двох українських чиновників з визнанням того, що їхні відомства намагалися вплинути на американські вибори у 2016 році на користь Гілларі Клінтон. Серед таких зусиль була організація витоку інформації про перерахуноксумнівних грошей Полу Манафорту, який був головою виборчого штабу Трампа.

Також йдеться про контакти між членами Демократичної партії у Вашингтоні й українськими чиновниками, під час яких відбулася передача «бруду» на Дональда Трампа. Про фінансові записи, які свідчать, що українська газова компанія перерахувала понад 3 мільйони доларів на американські рахунки, пов’язані з Хантером Байденом – молодшим сином колишнього віце-президента США Джозефа Байдана, який керував американсько-українськими відносинами в адміністрації Обами. Син Байдена працював у раді директорів української газовій компанії Burisma Holding. Крім того, йдеться про записи щодо тиску віце-президента Байдена на українських чиновників у березні 2016 року з вимогами звільнити прокурора, який вів розслідування проти Burisma Holding. Незадовго до звільнення прокурор збирався допитати Хантера Байдена про фінансові перерахунки.

Читайте такожБайден домігся звільнення генпрокурора України, коли той розслідував корупційні дії його сина - ЗМІ

Також серед українських доказів листування, яке вказує на те, що члени Держдепартаменту чи посольства США у Києві втручалися чи тиснули на кримінальні провадження на українській території. А також дані про перерахунок 7 мільярдів доларів з України за кордон включно зі США. Чиновники, з якими спілкувалося видання The Hill, сказали, що не хочуть передавати зібрані докази агентам ФБР, які працюють в Україні. Тому що вони тісно працюють з НАБУ і посольством США,

«В українських політичних колах ні для кого не секрет, що НАБУ було створене з американською допомогою і намагалося вплинути на президентські вибори в США», - сказав Кулик.

Генпрокурор Юрій Луценко сказав, що у нього досить доказів, зокрема проти Байдена, його сім’ї й виведення грошей з України, щоб вимагати зустрічі з Генеральним прокурором США Вільямом Барром.

Нещодавно The Hill писало, що Байден у 2016 році натиснув на президента України Петра Порошенка і змусив його звільнити Генпрокурора Віктора Шокіна, який проводив розслідування проти Burisma Holding. Кулик підтвердив, що українська Генпрокуратура розслідує цю справу теж.

«Ми маємо докази й свідчення, які вказують на те, що Джозеф Байден тиснув на українські правоохоронні органи, щоб зупинити слідство», - сказав він.

Читайте такожЛуценко, Йованович, Сорос: основні тези колонки The Hill про тиск посольства США на Генпрокуратуру

Видання пише, що оскільки візи українським прокурорам не дали, вони спробували передати Департаменту юстиції США зібрані матеріали через інші канали. Одна з таких спроб відбулася минулої осені. Тоді українська сторона спробувала передати висновки свого розслідування Окружній прокуратурі Мангеттена через колишнього федерального прокурора, який працював в часи президентства Джорджа Буша-молодшого. Але це не принесло ніяких результатів.

Видання пише, що якщо в України дійсно є серйозні докази, це може призвести до появи у США серйозної справи про змову. Але питанням лишається те, чи зацікавиться цим Генпрокурор Вільям Барр.