Ілюстрація / REUTERS

Незадовго до восьмої вечора понеділка вузький шпиль собору Нотр-Дам у Парижі перетворився на факел і, зрештою, провалився крізь дах у вогні під ним. На той момент було неможливо не провести паралелі з 11 вересня 2001 року. Але попри візуальну схожість, це не можна визначити як французький варіант моменту з вежами-близнюками. В Парижі ніхто не загинув.

Однак, було відчуття, що націю вдарили ножем у серце, у саме ядро її ідентичності, пише Politico. З'явилося відчуття падіння визначеності, яка раніше здавалася непохитною і вічною. Нотр-Дам, так чи інакше, стояв на своєму місці в серці Парижу майже тисячу років. Знищення чи осквернення такого потужного символу національної ідентичності сталося якраз в часи, коли Франція переживає невизначеність і розкол.

В інтернеті почалися спекуляції, що пожежа могла бути "антихристиянським" терактом за кілька днів до Великодня. Була ціла низка непояснених пожеж у французьких церквах за останні кілька місяців. Паризькі пожежники відкинули такі теорії, заявивши, що все вказує на випадковість початку пожежі. Вогонь спалахнув на риштуваннях, які звели для реставраційних робіт.

Відео дня

Читайте такожНа відновлення Нотр-Даму можуть піти десятиліття - архітектор

У будь-якому випадку, майже знищення такої знакової будівлі випробує нерви країни, яка намагається оговтатися після 22 тижнів протестів Жовтих жилетів проти президента Еммануеля Макрона і демократичних інститутів. Лише місяць тому частина Єлисейських полів були у вогні через Жовтих жилетів і їхніх ультралівих союзників. Першого грудня Тріумфальна арка стала жертвою вандалів і була вкрита графіті під час перших протестів жилетів.

Макрон збирався виступити з телевізійним зверненням о восьмій вечора в понеділок, щоб оголосити про політичні зміни у відповідь на лють демонстрантів. Але його виступ був скасований. Президент замість цього поїхав разом з мером Парижу до палаючого собору.

"Постраждала вся нація. Частина нас у вогні", - сказав президент Франції.

"Це не просто травма. Це ампутація по живому національної пам'яті й ідентичності Франції. Більш ніж 8,5 століть жодна радісна чи трагічна подія не обходилася без дзвонів Нотр-Даму. Сьогодні горить серце нації. І не важливо, сповідуєте ви християнство чи ні", - сказала історик французького католицизму Камілла Паскаль.

Видання пише, що Макрон спробував катастрофу використати як причину для об'єднання французів.

Читайте такожФранцузькі мільярдери готові виділити близько 300 мільйонів євро на відбудову Нотр-Дам де Парі

"Наша історія горить, але хочу говорити з надією. Ми повинні похвалити всіх пожежників, які не допустили найгірше. Цей собор ми будували століттями і ми відбудуємо його знову. Завтра буде запущено національний фонд. І ми покличемо найбільші таланти. Цей собор ми відбудуємо разом", - сказав Макрон.

Перше випробування згуртованості нації відбудеться у найближчі вихідні. Жовті жилети, чи рух відступав впродовж останніх тижнів, пообіцяв "великий прорив" у Парижі в неділю, щоб відкинути політичні пропозиції Макрона не зважаючи на те, якими вони будуть. Місцева влада боїться, що буде велика явка заколотників з групи "Чорний блок", які влаштували пожежі на Єлисейських полях 16 березня.

Ще один такий заколот на вулицях Парижа через кілька днів після національної жалоби через Нотр-Дам може знищити терпіння суспільства щодо Жовтих жилетів.