Марія Бутіна / REUTERS

Федеральний суд у Вашингтоні в п'ятницю, 26 квітня, засудив громадянку Росії Марію Бутіну до 18 місяців тюремного ув'язнення з подальшою депортацією.

У грудні Бутіна визнала провину в змові з російським чиновником з метою здійснення впливу на республіканців і консервативних політичних активістів у США, передає Голос Америки.

Суддя Таня Чуткан при винесенні вироку врахувала час, який Бутіна вже відсиділа в американській в'язниці, починаючи з липня 2018 року. Після відбуття покарання в грудні 2019 року росіянку депортують на батьківщину.

Відео дня

Читайте такожСекс і соцмережі: ЗМІ дізналися, як російська шпигунка Бутіна могла проникнути у впливові кола в США

Звинувачення просило засудити Бутіну до 18 місяців ув'язнення. Суддя Чуткан погодилася з вимогою прокуратури. Сторона захисту не збирається оскаржити вирок.

Як пише Медуза із посиланням на The Washington Post, суд визнав Бутіну винною у змові з метою просування інтересів Росії в США, а також у тому, що вона вела цю діяльність без реєстрації іноземним агентом. Сама Бутіна визнала провину лише по першому пункту звинувачень.

За версією прокуратури, Марія Бутіна намагалася неофіційно встановити зв'язки з американськими консервативними колами від імені Росії, діючи під керівництвом колишнього сенатора та заступника голови ЦБ РФ Олександра Торшина.

Як повідомляв УНІАН, 15 липня, у Вашингтоні за звинуваченням "у змові з метою роботи агентом Російської Федерації" без попередження влади США затримали 29-річну росіянку Марію Бутіну. Зокрема, Бутіну звинувачують у спробах "розвивати зв'язки в США і проникати в організації, які мають вплив на американську політику".

Пізніше Федеральний окружний суд Вашингтона відмовився відпускати Марію Бутіну під заставу.

Після затримання в США ЗМІ нагадали, що Бутіна підтримувала анексію Росією Криму і бойовиків на Донбасі.