Палаючий літак Superjet-100 / REUTERS

У неділю, 5 травня, пасажирський літак Superjet-100, що прямував з Москви до Мурманська, здійснив аварійну посадку в аеропорту "Шереметьєво". Лайнер подав сигнал лиха після вильоту і став заходити на вимушену посадку. Він не зміг приземлитися з першого разу, з другої спроби вдарився шасі, а потім носом об смугу і загорівся.

За останніми даними, з 78 пасажирів загинуло 37. Загалом на борту літака було 78 осіб - 73 пасажири і п'ять членів екіпажу. У Московському міжрегіональному управлінні слідчого комітету на транспорті підтвердили загибель 41 людини.

За інформацією ТАСС, в результаті авіакатастрофи в московському аеропорту "Шереметьєво" постраждав Володимир Євменьков, голова Сєвєроморська - міста зі статусом закритого адміністративно-територіального утворення у Мурманській області Росії.

За фактом аварійної посадки і загоряння літака порушено кримінальну справу за частиною 3 статті 263 Кримінального кодексу РФ («Порушення правил безпеки руху й експлуатації повітряного транспорту, що спричинило з необережності смерть двох і більше осіб»).

Основна версія загоряння на борту літака - влучення блискавки. Однак Слідчий комітет РФ розглядає низку версій катастрофи літака Sukhoi Superjet 100 в аеропорту Шереметьєво, серед яких недостатня кваліфікація пілотів, технічна несправність і несприятливі погодні умови.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS

У Мережі стали з'являтися відео зсередини палаючого в Шереметьєво літака SSJ 10.

На одному з відеозаписів видно, як один з пасажирів літака знімає полум'я, яке охопило крило лайнера. При цьому чутні крики людей.

На іншому записі також можна побачити, як полум'я охопило крило літака. При цьому судно за собою на смузі залишає вогняний слід. Після зупинки літака через його розворот люди в паніці намагаються покинути салон.

Російське видання «Інтерфакс» з посиланням на джерело повідомило, що 13 пасажирів у хвостовому відсіку літака загинули через спроби інших пасажирів дістати з багажних полиць свої речі.

Командир літака Денис Євдокімов докладно описав подію з лайнером. За словами пілота, після зльоту в повітряне судно, що прямувало з Москви в Мурманськ, справді вдарила блискавка, через що сталася втрата радіозв'язку і перехід літака в режим прямого управління. Радіозв'язок потім вдалося частково відновити, водночас, екіпажу допомогли диспетчери, які задавали курс на виведення на злітно-посадкову смугу.

При посадці швидкість літака, як стверджує Євдокімов, була звичайною. «Підходили до землі плавно, зі зменшенням вертикальної швидкості до моменту торкання. Не можу сказати точно, чому стався удар об землю. Швидкості було достатньо, до смуги підходили зі зменшенням вертикальної швидкості відповідно до процедури», – зазначив пілот.

Командир повітряного судна також заявив, що літак загорівся після посадки. Судячи з опублікованого у мережі відео, при аварійній посадці SSJ-100 кілька разів підскочив на злітно-посадковій смузі і потім загорівся. Повністю згоріла хвостова частина лайнера.

Льотчик не бачив, чи зустрічали пожежні літак безпосередньо при посадці, але вони, за його словами, були на місці, коли він вийшов із кабіни.

За даними видання «КоммерсантЪ»,  в роботі згорілого в "Шереметьєво" російського літака Sukhoi Superjet 100 авіакомпанії "Аерофлот" раніше був зафіксований один серйозний технічний збій – в січні 2018 року під час зниження у літака не випустилися закрилки, проте політ завершився добре.

Авіакомпанія «Аерофлот» оприлюднила список пасажирів, які вижили в результаті авіакатастрофи. Наразі у списку 33 людини, але цей перелік буде оновлюватися, обіцяє авіаперевізник.