Путін і Си Цзиньпін утворюють новий союз, і Трамп, здається, хоче до них "в клуб" / kremlin.ru

Лідери країн Заходу включно зі США, Великою Британією і Францією, зустрінуться в англійському місті Портсмут, щоб відзначити 75-ту річницю дня висадки союзних військ в Нормандії в часи Другої світової війни. Сьогодні вони вирушать на місце подій, з якого почалося визволення Франції з-під окупації нацистів у червні 1944 року.

В зустрічі візьмуть участь лідери країн, які були союзниками в Другій світовій війні, а також представники Німеччини, пише Washington Post. Але не буде нікого з Росії й Китаю, які теж принесли свою жертву заради перемоги в тій війні. Лідери цих країн проводять окрему зустріч на східних околицях Європи.

Читайте такожNational Interest: Друга світова війна закінчилася лише в підручниках з історії

Відео дня

Російський президент Володимир Путін ще у вівторок прийняв лідера Китаю Си Цзиньпіна у Москві, з чого почався його триденний візит в Росію. В той же день відносинам між Москвою і Пекіном виповнилося 70 років. І обидва лідери заявили, що співпраця сьогодні на найкращому рівні за всі часи.

«Путін мій найкращий і сердечний друг», - сказав Си Цзиньпін російським ЗМІ.

Видання зауважує, що дві окремі міжнародні зустрічі, які проходять одночасно, створюють надзвичайний контраст між старим і новим, Заходом і Сходом, демократією й авторитаризмом. Але ці відмінності не завжди були такими очевидними. Російський президент вперше відвідав урочисті заходи, присвячені висадці союзників у Нормандії, у 2004 році. Хоч Москва не брала безпосередню участь в операції, радянські солдати зіграли важливу роль у знищенні сил нацистської Німеччини, вдаривши зі східного фронту. СРСР заплатив високу ціну.

Пізніше Путін був присутній в Нормандії й у 2014 році. Однак, цього разу світові лідери влаштували йому жорсткий прийом, оскільки намагалися ізолювати Москву після анексії українського Криму. Цього року російського автократа не запросили. У Франції прояснили, що зустріч стосується більше голів урядів, а не президентів. Тим часом, МЗС Росії почав у своїх заявах принижувати значення висадки союзників у Нормандії, мовляв, операція «нічого не змінила».

Читайте такожHandelsblatt: Холодна війна між США і Китаєм може розчавити Європу

Тому Кремль організував свій двосторонній саміт. А незручним гостем у Нормандії цього року буде не Володимир Путін, а Дональд Трамп. Якщо на церемонії, присвяченій висадці сил союзників, будуть згадувати минулу славу історичного альянсу, Путін і Си Цзиньпін створюють новий. Лідер Китаю сказав цього тижня, що російський автократ став для нього найближчим іноземним колегою. Згідно з даними Кремля, автократи з 2013 року зустрічалися 29 разів. Це велика зміна для країн, які впродовж більшої частини 20-го століття ворогували. Різні погляди на комунізм привели до того, що Пекін і Кремль розірвали дипломатичні відносини.

Але тепер вони сусіди, мають спільні кордони й інтереси в Азії. А ще вони відвернулися від комунізму в дусі 20-го століття і перейшли до сучасної версії авторитаризму. Але найважливіше те, що обидві країни відчувають ворожість до США. Росія і Китай одночасно ведуть економічні конфлікти з Америкою. Москва потерпає від жорстких санкцій, запроваджених проти неї Вашингтоном за війну проти України. А Пекін опинився в розпалі економічно шкідливої торговельної війни.

Читайте такожForeign Policy: Майбутнє на Землі буде страшним через п’ять ключових проблем

«Якщо США сприймають Росію і Китай як загрозу і намагаються боротися проти них одночасно, тоді тимчасовий альянс між ними стане неминучим», - вважає пекінський аналітик Бруно Масшез.

Путін і Си Цзиньпін виставляють себе лідерами вільної торгівлі й опонентами протекціонізму. Вони говорять, що економіка, орієнтована на експорт, під загрозою. В Росії китайський лідер буде почесним гостем міжнародного економічного форуму в Санкт-Петербурзі. Посольство США бойкотує цей захід через арешт американського інвестора в РФ. Москва і Пекін підписали угоду про відмову від долара і переведення двосторонньої торгівлі на рубль і юань. Крім того, китайський гігант Huawei буде розвивати мережу 5G в Росії, хоча США застерігають, що продукція компанії становить загрозу для безпеки.

Спільна ворожість до Вашингтона – це фактор, який найбільше пов’язує Пекін і Москву. Путін оголосив про розворот на схід після того, як Захід вирішив його ізолювати у 2014 році. І хоч ця Холодна війна триває здебільшого в економічному полі, Пентагон застеріг, що США потрібно готуватися до вірогідних військових конфліктів з Китаєм і Росією.

Читайте такожBusiness Insider: Вірогідність початку ядерної війни найвища з часів Другої світової

Коли в Нормандії Трамп буде говорити про майбутнє цього тижня, йому варто буде пригадати й про минуле. Висадка союзників часто виставляється як американська операція. Однак, в ній брали участь британці, канадці, поляки, новозеландці й інші народи. Так само американському президенту варто пам’ятати про важливість єдності з союзниками й сьогодні.

Втім, Трамп, здається, прихильний до Путіна й інших автократів на зразок нього. Цього місяця він зустрінеться з російський президентом і прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху на дуже незвичних тристоронніх переговорах. На думку колишнього посла США в Ізраїлі Даніеля Шапіро, Росія може спробувати використати цей момент, щоб вмовити Вашингтон пом’якшити санкції в обмін на відмову від підтримки Ірану.

Замість того, щоб об’єднатися з союзниками, адміністрація Трампа ризикує відштовхнути їх або й взагалі перетворити на ворогів. А тим часом, справжні вороги США можуть вирішити, що «ворог мого ворога – мій друг».