УНІАН

Спокійного весняного вечора на стадіоні "Шериф" на околицях Тирасполя близько 1500 вболівальників насолоджувалися заходом сонця. Природа надавала особливого блиску події на полі, яка була б просто безбарвною і похмурою. З 17 чемпіонськими титулами за 19 сезонів такі свята стали рутиною для фанатів тираспольського ФК "Шериф".

Клуб грає за сепаратистську "республіку" Придністров'я - невелику смужку території в Молдові на узбережжі Дністра. З 1990 року цей регіон не підпорядковується Кишиневу завдяки присутності російських військових і щорічних дотацій з Москви, пише Foreign Policy.

Читайте такожПитання Придністров'я вирішуватиметься на референдумі - президент Молдови

Відео дня

Самопроголошена "республіка" - живий музей СРСР з пам'ятником Володимиру Леніну перед будівлею, де засідає так званий "парламент" Придністров'я, а також серпом і молотом на прапорах сепаратистів, розвішаних на занедбаних будинках. Але Придністров'я - це ще й велике звалище радянської зброї. У селі Кобасна на півночі регіону розташований один з найбільших складів боєприпасів у Європі. Діряві кордони, корумповані чиновники і чимала територія без законів зробили Придністров'я раєм для торгівлі зброєю. І воно лишалося таким майже три десятиліття.

Східне узбережжя Дністра тривалий час було ідеальним місцем для контрабанди. Багаті і могутні люди створили тут темну мережу інтересів. І придністровський футбольний клуб входить до неї.

ФК "Шериф" грає за олігархів. Клуб належить Віктору Гушану - колишньому офіцеру КДБ. Сьогодні він очолює корпорацію "Шериф". Це велетенський холдинг, який монополізував і контролює майже кожен аспект життя у Придністров'ї. Але найбільшим джерелом багатства "Шерифа" стала незаконна контрабанда сигарен, алкоголю і продуктів, яка стала можливою завдяки погано регульованим кордонам з Україною. Чорноморський порт в Одесі, через який проходять судна з усієї Євразії, розташований від Придністров'я лише за 50 миль. І він став порталом для сепаратистів, через який вони отримують доступ до світу багатства.

Читайте такожПридністров'я відмовилося від виведення російських військ

В 1997 році Гушан і його бізнес-партнер Ілля Казмали зробили те, що зробив би будь-який російський олігарх зі своїми мільйонами: вони створили футбольний клуб. "Шериф" завдяки грошам олігархів, лишається чемпіоном от вже два десятиліття. І це перетворило Національний дивізіон Молдови на безглузду фальшивку. Жоден клуб не може змагатися з багатіями, які стоять за "Шерифом". Однак, під час гри тираспольського клубу його домашній стадіон, здатний вмістити 12 тисяч глядачів, майже порожній. Мало кому цікаво дивитися на те, як клуб олігархів вчергове розправляється з опонентом.

Втім, ця ситуація змінюється. Війна в Україні і окупація російськими силами частини її території на сході призвели до переоцінки прикордонної політики і ліквідації тих лазівок, якими користувалися злочинні організації. У Києва з'явився новий мотив  придушувати буд-які сепаратистські утворення.

Професор політології "Тираспольського регіонального університету" Анатолій Дірун вказав на те, як Київ з 2014 року різко зміцнив захист своїх кордонів.

Читайте такожГенасамблея ООН схвалила резолюцію про виведення російських військ з Придністров'я

"Те, що сталося в Криму і на Донбасі, повністю змінило відносини Придністров'я з Києвом. Існує дві причини для цього. По-перше, Україна повністю змінила ставлення до Тирасполя. Перетин кордону між Придністров'ям і Україною став більш контрольованим. Приміром, після 2014 року Україна перестала пропускати через свій кордон чоловіків з Росії призовного віку. Це вплинуло і на придністровців, які мають російське громадянство", - пояснив він.

Ще одна зміна у відносин сепаратистського регіону в Молдові з Києвом відбулася в економічному полі.

"Торговельні переговори сильно постраждали від війни в Україні. Тому що в 2014-2017 роках ніхто там не купував наші товари. Ринок був для нас закритий", - каже Дірун, додаючи, що ситуація зараз покращилася, але не на багато.

В 2017 році на кордоні з Придністров'ям з'явився перший пропускний пункт, який контролюють Київ і Кишинев. Він розташований між селами Первомайськ і Кучурган. Спостерігачі виявили, що саме цим маршрутом проходить 70% незаконної торгівлі між Тирасполем і Одесою. Колись у "Шерифа" була недоторканна влада над цим ринком, але тепер вона під загрозою.

Читайте такожПутін призначив нового "куратора" Придністров'я замість скандального Рогозіна - ЗМІ

Кишиневський історик Октавіан Цику був міністром спорту в уряді Молдови. За його словами, придушення контрабанди змінює доходи компанії "Шериф", і це сильно впливає на позиції однойменного футбольного клубу.

"Через війну позиція України змінилася. Молдова теж зайняла інший підхід до Придністров'я. Золотий час ФК "Шериф" в результаті закінчився", - сказав Цику.

Закриття каналів контрабанди сталося в момент, коли перед Придністров'ям відкрилися нові можливості. В 2014 році уряд в Кишиневі підписав угоду про зону вільної торгівлі з ЄС, що дало молдовським виробникам вільний доступ до європейського ринку. Вона поширюється і на придністровські компанії за умови, що вони будуть зареєстровані на західному узбережжі Дністра. Всі товари повинні законно проходити через офіційну митницю Молдови.

В результаті торговельні потоки різко змінили напрямок. В 2016 році на ЄС тепер припадає 58% від придністровського експорту на 49 мільйонів доларів, а лише 6% - на російський Євразійський союз. 

Москва накинулася на Кишинев зі звинуваченнями у спробі почати новий конфлікт з Придністров'ям, блокуючи торговельні шляхи і дестабілізуючи Тирасполь. У відповідь вона пригрозила ввести обмеження проти Молдови. А потім віце-прем'єр-міністр РФ Дмитро Рогозін похапцем підписав з Придністров'ям угоду про тісну співпрацю в сфері торгівлі, виробництва, аграрної промисловості і транспорту. Москва навіть відкрила у себе дипломатичне представництво сепаратистської "республіки". А це крок у напрямку визнання її незалежності.

Читайте такожПарламент Молдови визнав її "захопленою державою" і сформував новий уряд

Молдову ж більше лякає те, що з 2016 року армія Росії почала проводити військові навчання в Придністров'ї, в ході яких відпрацьовувалися маневри вторгнення на підконтрольну Кишиневу територію. Це грубе порушення мирної угоди від 1992 року.

"Поки Україна буде відрізана від власного східного кордону, поки будуть існувати підтримувані Росією так звані "народні республіки" в Донецьку і Луганську, до тих пір не варто чекати будь-якої співпраці й в будь-якій сфері, яка б дозволила російським інтересам просуватися в регіоні. І це включно з потоком дешевих сигарет з Одеси в Тирасполь", - йдеться в статті.

Андрій Смоленський працював колись на ФК "Шериф". Він був відповідальний за отримання імміграційних дозволів для куплених за кордоном гравців. За його словами, союз з Кишиневом доцільний, якщо це дасть надію ізольованій "псевдореспубліці" на краще майбутнє.

"Більшість людей хотіли б незалежну Придністровську державу. Але досягти цього навряд чи вдасться. Тому я особисто віддав би перевагу вільній федерації з Молдовою", - каже він.

Кривавий і жалюгідний націоналізм більше не цінується у Тирасполі так, як колись.