Ілюстрація / REUTERS

Зневага Росії до ліберальної демократії має давню історію. І в російському презирстві Заходу немає нічого нового. Ще в 1920 році ватажок більшовиків Володимир Ленін проголосив, що парламенти як такі «історично застаріли» і їхнє зникнення – питання часу. В 1956 році радянський лідер Микита Хрущов заявив, що «історія на нашому боці». СРСР, за його словами, перемагав, а Захід – помирав.

«Ми вас поховаємо», - нагадує слова Хрущова публіцистка Енн Еплбаум на сторінках Washington Post.

Такий історичний фон того інтерв’ю, яке президент Росії Володимир Путін дав виданню Financial Times перед самітом G20. У розмові газета підняла низку питань за виключенням України, що дивно. Але в ході розмови Путін більше ніж один раз повертався до теми, яка була б дуже знайомою для Леніна і Хрущова. «Так звана ліберальна ідея пережила свою мету», - сказав Путін своєму співрозмовнику. А через кілька хвилин знову повторив: «Ліберальна ідея застаріла».

Відео дня

Читайте такожТрамп закликав Путіна не втручатися в американські президентські вибори 2020 року

Але що це за «ліберальна ідея», яку нібито час викинути на смітник історії? За версією Путіна, це праворадикальна карикатура. Для нього «ліберальна ідея» означає, що «мігранти можуть вбивати, грабувати й ґвалтувати безкарно». Це означає, що «діти можуть грати п’ять чи шість гендерних ролей». Ліберальна ідея в очах Путіна не має нічого спільного правами, свободами чи розділом влади, так само як з судовою незалежністю, верховенством закону, захистом приватної власності чи будь-яким іншим, що робить ліберальні суспільства заможними й вільними.

Коментарі російського автократа промовисті. Путін розуміє західний ліберальний світ і його цінності не краще, ніж інтернет-тролі, яким він платить зарплату. Його знання не досконаліші, ніж були у Леніна чи Хрущова. Але якщо російська атака на західні цінності були цілком звичними, американська реакція на неї – ні. Коли Хрущов пообіцяв Заходу «поховати» його, це викликало обурення, насмішки, роздратування. Це був виклик, який американські лідери не могли проігнорувати чи програти. Але в американців більше немає таких лідерів. Інтерв’ю Financial Times з Путіним вийшло вранці у п’ятницю. Того ж дня після обіду президент Дональд Трамп вже зустрічався з російським автократом, сміючись і жартуючи. Він вигнав групу журналістів.

Читайте такожТрамп заявив, що на саміті "Великої двадцятки" зустрічався з "президентами і диктаторами"

«Позбудьтеся їх. Фейкові новини – чудовий термін, правда ж? У вас у Росії немає такої проблеми, а у нас вона є», - говорив Трамп.

Безумовно, у Росії інші підходи до журналістів. Час від часу їх арештовують, залякують і навіть убивають агенти держави. Це те, що стається, коли немає правил і практик ліберального суспільства, які б могли їх захистити. Це світ, більш комфортний для деспотів і диктаторів. Нікого не дивує, що Путін віддає йому перевагу. Як довго американці будуть погоджуватися, щоб ними керував хтось, хто погоджується з ним?