Місце катастрофи MH17 / REUTERS

Міністр закордонних справ і міністр у справах жінок Австралії Маріс Пейн та міністр внутрішніх справ Пітер Даттон заявили, що Австралія рішуче налаштована добиватися правосуддя за збиття літака MH17.

Про це йдеться у заяві на сайті МЗС Австралії.

Читайте такожП'ята річниця трагедії MH17: ЄС звернувся з заявою до Росії

Відео дня

"Хоча ніщо не може повернути тих, хто втратив свої життя, австралійський уряд залишається рішучим у своїй налаштованості добиватися правосуддя за збиття літака та досягнення справедливості для жертв та їхніх близьких родичів", - йдеться заяві.

При цьому сказано, що оголошення Спільної слідчої групи від 19 червня 2019 року про висунення обвинувачення чотирьом особам за їхню імовірну роль у збитті літака є суттєвим кроком на шляху до встановлення справедливості та відповідальності.

Австралія і Нідерланди беруть участь у переговорах з Російською Федерацією, відштовхуючись від спільної заяви від 25 травня 2018 року про відповідальність Росії як держави за її роль у катастрофі літака.

Також сказано, що Австралія виділила впродовж чотирьох років 50,3 млн доларів на підтримку судового переслідування та розслідування обставин катастрофи літака.

Читайте такожКатастрофа МН17: Malaysia Airlines заплатила рідним жертв ще до суду

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс «Бук», пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, яка дислокується в Курську.

19 червня 2019 року міжнародна Спільна слідча група заявила, що першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), який влітку 2014 року був так званим «міністром оборони ДНР», російський генерал Сергій Дубинський (позивний «Похмурий»), який керував «розвідкою ДНР», Олег Пулатов (позивний «Гюрза»), який у 2014 році був «головою 2-го відділу ГРУ ДНР», а також Леонід Харченко (позивний «Крот»), який був ватажком «розвідувального батальйону» бойовиків.

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського «Боїнга» розпочнеться 9 березня 2020 року. Їх буде притягнуто до відповідальності за збиття літака і за спричинення смерті пасажирів згідно зі 162 статтею Кримінального кодексу Нідерландів.

«Коли буде прийматися рішення, як саме притягати до відповідальності цих чотирьох осіб, ми візьмемо до уваги військовий конфлікт, який відбувався там. Є версія, що хотіли збити військовий літак, а не пасажирський. Навіть, якщо план був такий, ми все одно будемо їх переслідувати за збиття МН17. Те, що вони прагнули здійснити, і що вони здійснили насправді, буде визначено судом», - сказав генеральний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке.