Горезвісну АЕС "Трі-Майл-Айленд" закриють / Flickr/rowensphotography

Все почалося з відмови насоса вранці 28 березня 1979 року. Парогенератори не могли вивести тепло з реактора атомної електростанції "Трі-Майл-Айленд" в місті Міддлтаун, штат Пенсильванія. Кнопку аварійного вимкнення натиснули, але в цей же момент виникла інша проблема. Застряг один з клапанів, що спричинило витік рідини для охолодження з ядра реактора.

Як пише Bloomberg, ядерне паливо в реакторі почало перегріватися. Виникла загроза розплавлення стержнів і викиду раціації. Це була найгірша ядерна аварія в історії США. З тих часів один з двох реакторів АЕС був вимкнений. До цього часу він служить символом всіх загроз американської ядерної енергетики.

Читайте такожWashington Post: Вибух на Чорнобильській АЕС не був найбільшою ядерною катастрофою

Відео дня

Але поруч з іншого боку комплексу "Трі-Майл-Айленд", розташованою за 160 кілометрів від Філадельфії, через річку стоїть інший реактор, який став найбільшим джерелом електроенергії в регіоні. Він виробляє електрику от вже 45 років поспіль без будь-яких проблем. Наступного місяця йому теж настане кінець. 

Власник АЕС компанія Exelon Corp збирається закрити всю "Трі-Майл-Айленд". І це відбудеться за 15 років до того, як її ліцензія втратить силу.Один реактор горезвісної АЕС був вимкнений через аварію й людську помилку. Інший припинить працювати з вини економіки сучасної індустрії комунальних послуг.

Сланцева революція зробила США найбільшим у світі виробником природного газу. Велика кількість викопного палива обвалила ціни на нього. Таким чином, газ став головним джерелом країни в електрогенерації. Водночас, вітрові й сонячні станції теж стрімко розвиваються, оскільки вартість їх компонентів і встановлення впала. Нічого дивного, що в таких умовах ядерним реакторам стало важко конкурувати.

Сім АЕС США були закриті з 2013 року. А власники таких станцій оголосили про намір закрити ще кілька. Низка штатів, серед яких Нью-Йорк, Нью-Джерсі й Іллінойс, запропонували субсидії атомній енергетиці. Але спроби зробити це ж у Пенсильванії зіштовхнулися з жорстким опором місцевих мешканців, а також прихильників газу і відновлюваних джерел.

Читайте такожFinancial Times: Гірка правда про Чорнобиль досі лежить в Україні й чекає уваги

Голлівуд теж завдав удар. Загибель одного з найбільш горезвісних комерційних об'єктів США збіглася в часі з відновленням суспільного інтересу до зворотнього боку ядерної енергетики. Цьому сильно посприяв серіал HBO "Чорнобиль". П'ятисерійна драма розповіла про події у перші дні після вибуху на Чорнобильській АЕС на території сучасної України в квітні 1986 року. Це була найгірша аварія на атомній електростанції в історії.

Шоу критикували за деякі неточності. Однак, воно добре проілюструвало страшні наслідки радіаційного опромінення й масштабної ядерної катастрофи. У порівнянні з тією кількістю радіації, яка вирвалася з Чорнобильської АЕС, аварія на "Трі-Майл-Айленд" була незначною. Лише невелика кількість радіоактивних матеріалів потрапила в довкілля. А два мільйони людей, які жили поблизу, отримали менше опромінення, ніж під час рентгенівського обстеження в лікарні.

Але реакція на аварію була сповнена страху і сум'яття. Школи були зачинені, людям сказали не виходити з дому, а чиновники штату закликали до евакуації дітей і вагітних жінок. Після аварії на "Трі-Майл-Айленд" громадська підтримка ядерної енергетики стрімко обвалилася. Урядовий контроль над галуззю сильно посилився.

Читайте такожBloomberg: Катастрофа в Чорнобилі досі душить глобальну ядерну енергетику

Сьогодні ядерна енергетика в США опинилася в центрі складних дебатів. Дешевий газ зараз економічно взяв гору над атомними реакторами. Але чи варто закривати АЕС, лишається питанням. На тлі глобального потепління з'явився аргумент, що атомна енергетика все ж стала джерелом, яке викидає шкідливих газів в атмосферу.

У всякому разі, АЕС "Трі-Майл-Айленд" не буде частиною майбутньої американської енергетики. Exelon остаточно вимкне перший реактор через кілька тижнів. А компанія-підрядик веде переговори про початок демонтажу другого реактора. Але навіть після цього ще багато років станція буде грати роль в обговоренні майбутнього ядерної енергетики.