Ілюстрація REUTERS

29 серпня новообраний парламент України вперше збереться. Країна отримала унікальний шанс змінитися на краще. Цей шанс здебільшого пов’язаний з президентом, парламентом і майбутнім урядом. Але Захід теж повинен зіграти важливу роль.

В України з’явиться вікно можливостей для проведення глибоких реформ. Але такі вікна з’являються не часто. Тож Захід повинен вступити в гру й зробити справу, поки воно відкрите. Про це пише старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд.

Перша його порада Заходу – допомагати, а не гальмувати. Президент Володимир Зеленський і його головні радники дали чітко зрозуміти, що вони хочуть провести ключові реформи дуже швидко. Одним з перших питань, винесених на голосування нового парламенту, повинно стати скасування депутатської недоторканності, що обіцяв Зеленський під час інавгураційної промови.

Відео дня

Читайте такожAtlantic Council: Скасування депутатської недоторканності в Україні не обов’язково закінчиться добре

Вірогідний кандидат на посаду Генерального прокурора Руслан Рябошапка хоче очистити керівництво Генпрокуратури й провести зміни у нефункціональному інституті. Деякі гучні голоси в команді Зеленського хочуть закрити одіозний департамент СБУ, який бореться з організованою злочинністю і корупцією. А під час нещодавнього візиту в Туреччину український президент оголосив, що збирається скасувати мораторій на продаж землі у своїй країні ще до кінця року.

Захід не повинен висловлювати сумніви щодо швидкості реформ у важливих галузях. Він не повинен закликати до відтермінування змін, як це було в минулому. Прогрес в Україні впродовж останніх 28 років був надто повільним. Найбільш тривожним прикладом стала Венеціанська комісія, яка входить до складу нині дискредитованої Ради Європи. Серед її членів тепер є судді з диктаторських країн, таких як Росія й Азербайджан. Тож не дивно, що Венеціанська комісія завжди закликала до повільних, часткових і неповних реформ. Вона значною мірою відповідальна за те, що в українському Верховному суді 44 зі 193 суддів виявилися нечесними. А цей орган міг би очистити суди.

Читайте такожBloomberg: Економіка України на підйомі на тлі сповільнення зростання в Європі

Україна повинна припинити радитися з недосконалою Венеціанською комісією. Її місце повинні зайняти інші, більш авторитетні західні організації, такі як Євросоюз і G7. У 2000 році Україна приватизувала 80% аграрних земель, розподіливши їх серед членів колгоспів. На жаль був запроваджений мораторій на продаж цієї приватної землі, який щороку знову і знову продовжували. Настав час припинити такі ігри. В часи президентства Петра Порошенка були обговорення про ослаблення мораторію через різні пілотні програми щодо продажу залишку земель у державній власності. Українське терпіння закінчується, а мораторій суперечить Конституції України. Вигоду від заборони отримують великі компанії, які беруть в оренду десятки тисяч гектарів землі за дуже низькою ціною. Світовий банк повинен підтримати швидке проведення земельної реформи в Україні.

Одним з найбільших провалів останніх п’яти років стала приватизація. У державній власності України досі 3350 компаній. 100 найбільш цінних повинні бути приватизовані дуже обережно. Їхнє корпоративне управління потрібно покращити. Але решта 3250 фірм або їхні руїни повинні бути продані з аукціону якомога швидше. ЄБРР, Світовий банк, USAID повинні обережно допомогти порадами в проведенні цього процесу.

Найважливішим міжнародним інститутом в Україні лишається МВФ. На щастя, фонд діє дуже швидко. Щойно з’явиться новий уряд, МВФ повинен провести переговори про 3-4 угоди, які запропонують Києву хоча б 2 мільярди доларів на рік. Україна вже досягла макроекономічної стабільності. Але Національному банку і Міністерству фінансів потрібна моральна, технічна й фінансова допомога для того, щоб закріпити її.

Читайте такожAtlantic Council: У Трампа є 10 причин приїхати в Україну

Якщо Україна успішно проведе всі ці реформи восени, тоді вже взимку в фокусі повинне опинитися інвестування. Україні потрібні великі вливання як в приватний, так і в державний сектор. Інвестувати в останній повинні Світовий банк, ЄБРР, Європейський інвестиційний банк. Для розвитку приватного інвестування важливо, щоб в гру вступили інститути експортного кредитування й страхування, такі як US Export-Import Bank і Overseas Private Investment Corporation.

Все українське державне управління потрібно реформувати. А успішна децентралізація вимагає завершення. Звісно, сфера освіти й охорони здоров’я мають багато потреб. Але зараз Києву потрібно зосередитися на основах держави. Вірогідно, це найбільший шанс для України з усіх, які були в неї до цього часу. Захід повинен зробити все можливе, щоб допомогти.