Росія не може зараз повернутися в G8 / фото УНІАН

За кілька днів до цьогорічної зустрічі лідерів G7 президент США Дональд Трамп запропонував дозволити Росії повернутися в групу наступного року. Росія колись входила до клубу, який тоді називали G8. Однак, її викинули з нього після вторгнення в Україну у 2014 році.

США не повинні підтримувати ідею повернення Росії в блок до тих пір, поки вона не виконає певні умови, зважаючи на її зловісну поведінку. Про це на сторінках Business Insider пишуть директор Центру закордонних справ Дугласа і Сари Еллісон Люк Коффі й дослідник центру Алексіс Мрачек.

Автори зауважують, що поведінка Володимира Путіна більше нагадує російських царів, ніж радянську владу. Подібним чином сучасний імперіалістичний російський лідер намагається максимізувати й зберегти його особисту владу. Коли Росія вирішила в березні 2014 року незаконно анексувати Крим і вторгнутися на Донбас, вона довела, що їй як учасниці міжнародної арени більше не можна довіряти. Перш ніж Росія повернеться в G8, вона повинна щонайменше виконати дев’ять вимог.

Відео дня

Читайте такожWashington Post: Трамп звинуватив Обаму у виключенні Росії з G8 за окупацію Криму

По-перше, вона повинна відновити цілісність України міжнародно визнаних кордонах. Зокрема, вона повинна повернути контроль над Кримом і Донбасом. З цих територій Росія повинна вивести всі війська, найманців й агентів спецслужб. Москва також повинна провести повне роззброєння й демобілізацію проросійських сепаратистів у цих регіонах.

По-друге, вона повинна сплатити повну компенсацію й економічні репарації Україні за свої дії з 2014 року. Власне, на момент окупації лише на Крим припадало 4% від ВВП України. У 2018 році українське міністерство юстиції підрахувало, що економічні збитки від анексії Криму сягають 100 мільярдів доларів.

По-третє, Москва повинна відпустити всіх українських політичних в’язнів, яких утримують з 2014 року. Сьогодні у російських в’язницях понад 70 українців.

Також вона повинна відпустити 24 українських моряків, яких незаконно утримують за ґратами в Росії з 2018 року. Автори нагадують, що під час атаки в Керченській протоці в листопаді 2018 року російські військові незаконно захопили моряків разом з суднами.

Читайте такожМосква та Київ можуть обмінятися ув'язненими вже до кінця цього тижня – адвокат

Ще одна вимога – Москва повинна офіційно вибачитися перед кримськими татарами за те, як вона поводилася з ними під час російської окупації Криму. Народ зазнав релігійного і політичного переслідування з боку Росії. В червні 2018 року п’ятьох кримськотатарських активістів кинули до в’язниці за участь в антиросійських протестах в лютому 2014 року, коли російські війська анексували Крим. Потім в березні 2019 року 23 кримських татар ув’язнили за нібито за зв’язок з політичною партією «Хіз бут-Тахрір», яка в Україні легальна, а в Росії заборонена.

Наступна вимога – Москва повинна визнати свою відповідальність за знищення рейсу MH17, який виконував авіалайнер Malaysia Airlines. Вона повинна виплатити компенсації сім’ям загиблих пасажирів. Автори нагадують, що авіалайнер рейсу MH17 виконував переліт з Амстердама в Куала-Лумпур. Коли він був над територією Східної України, російські солдати запустили ракету, яка належала 53-й бригаді ППО, знищивши пасажирський літак. Мотиви такого вчинку досі не відомі. Всі 298 людей з 17 країн світу на борту загинули. В травні 2018 року Міжнародна група слідчих визнала відповідальність Росії за трагедію.

Також до повернення в G8 Росія повинна повністю виконати договір про перемир’я з Грузією від 2008 року, який стосується Абхазії й Південної Осетії. Минуло більш ніж 10 років з дня підписання договору. Але Росія досі не виконала свою частину роботи. Зокрема, російські військові сили досі не відведені в місця, де вони базувалися до вторгнення на грузинську територію. Крім того, Москва досі не надала вільний доступ до окупованих нею регіонів для гуманітарних груп. Кілька тисяч російських військових досі перебувають на окупованих грузинських територіях.

Читайте такожПовернення Росії в G8: Макрон назвав головну умову

Ще однією умовою автори називають припинення підтримки режиму Башара Асада в Сирії. Також Кремль повинен продемонструвати справжнє бажання співпрацювати з міжнародною спільнотою над пошуком політичного завершення громадянської війни в близькосхідній країні. У 2016 році було очевидно, що режим Асада під загрозою повалення. Але потім армія Росії втрутилася й захистила сирійського диктатора. Це продовжило кровопролиття і збільшило кількість загиблих у Сирії до 600 тисяч людей. Країна перетворилася на розплідник ісламського екстремізму. Чим швидше сирійська війна закінчиться, тим краще для всіх.

Крім того, Москва повинна припинити втручатися у вибори США і їхніх союзників. Всі 17 американських розвідувальних управлінь дійшли висновку, що Росія у 2016 році втручалася у президентську виборчу кампанію. Аналогічні звинувачення Москві озвучили у Франції, Німеччині й Італії. Така поведінка неприйнятна для країни G8.

Читайте такожПередчасно: Меркель і Джонсон виступили проти повернення Росії до складу G8

І, нарешті, Росії потрібно добряче попрацювати над собою. G7 – це організація, яка дозволяє демократіям-однодумцям працювати разом для вирішення головних проблем світу. Путін не довів, що йому можна довіряти як партнеру. І президент США Дональд Трамп помиляється, коли каже, що Росію потрібно повернути в клуб зараз. Якщо Росія зміниться, її можна запросити назад. Росія – горда країна. Так чи інакше, але у неї є велика історія участі в глобальних справах. Але вона може приєднатися до організації лише тоді, коли покаже себе як відповідальний актор на міжнародній арені. Навряд чи це станеться, поки Путін при владі.