Україні доводиться захищатися, тому що Путіну потрібна популярність / фото УНІАН

Росія впродовж останніх років поводиться агресивно заради внутрішньої політичної стабільності. А для лідера найлегший спосіб досягти цієї стабільності – бути популярним. Саме за це і вхопився російський президент Володимир Путін.

Про це в інтерв’ю Foreign Policy сказав російський журналіст-розслідувач Андрій Солдатов, який присвятив свою кар’єру стеженню за діяльністю російських спецслужб.

Читайте такожFox News: Початок Третьої світової війни не такий вже й неможливий

Відео дня

«На жаль, Путін відкрив для себе, що якщо добитися ескалації із Заходом, можна стати популярним. Друга Чеченська війна була виставлена як конфлікт, де іншу сторону підтримує Захід. Війна в Грузії у 2008 році була навіть чіткішим прикладом. Те ж саме сталося з Україною й Сирією. Кожного разу, коли Путін бачить спад популярності, він знає, що йому потрібна певна ескалація, яка пожвавить прихильність до нього», - пояснив Солдатов.

Він додав, що такий ефект, щоправда, недовготривалий. Втім, рецепт добре служив Путіну впродовж останніх 20 років. Російський експерт також зауважив, що армія Росії стала головним зовнішньополітичним інструментом Кремля. Оскільки вона тепер навіть популярніша, ніж сам Путін.

«Йдеться на лише про ГРУ. Армія стає все більше політично активною як всередині країни, так і за кордоном. Приміром, вона грає велику роль у російській ідеології, історії, економіці, навіть у справах Російської православної церкви. Це те, що потребує глибокого вивчення і тривожить мене. У Росії армія ніколи не грала таку роль. Вона завжди була підзвітною спецслужбам. Довіра до Збройних сил минулого року перевищила довіру до Путіна. І це неймовірно, якщо пригадати, наскільки низькою вона була після війн в Чечні», - сказав Солдатов.

Читайте такожNRC Handelsblad: Захід не помічає, як на війні в Україні радикали з усього світу воюють на боці Росії

За його словами, армія тепер грає центральну роль у геополітичних амбіціях Кремля. Зараз вона стала більш активною і незалежною. Це новий феномен в Росії. У багатьох авантюрах: від Сирії до замаху на Сергія Скрипаля, — дії російської армії були все менш стриманими.

«Вона може вести свою незалежну міжнародну політику зараз. І саме тому все можливо», - пояснив експерт.