REUTERS

Президента США Дональда Трампа звинувачують в тому, що він тиснув на свого українського колегу Володимира Зеленського з вимогою відкрити розслідування колишнього віце-президента Джо Байдена, який може стати кандидатом в президенти наступного року. Ці звинувачення стануть не просто потрясінням для американської політики, вони будуть мати більш серйозні наслідки.

Зокрема, як пише Washington post, будуть і міжнародні наслідки. Попередні дослідження справи показують, що Трамп використав вагу посади президента США, а також використав американську фінансову і військову допомогу, щоб заохотити до політизації судової системи в Україні.

Читайте такожBloomberg: Геополітична важливість України вислизає з поля зору

Відео дня

Україна ж – це країна середніх розмірів, розташована на геополітичній лінії фронту між агресивною Росією й Заходом. Це уразливий союзник США, який робить кроки в бік того, щоб позбутися тривалої історії ендемічної корупції. Твердження про те, що президент США просив іноземний уряд порушити американські закони й втрутитися у вибори у 2020 році, може завдати серйозний удар як по антикорупційним зусиллям України, так і по міжнародній довірі до США в ролі захисника верховенства закону.

Антикорупційні реформатори в Україні зіштовхнулися з серйозними перешкодами, намагаючись просунути реальні зміни після революції у 2014 році. Багато інтерв’ю у 2016-2017 роках з українськими активістами й чиновниками дають зрозуміти суть антикорупційного руху, який виник. Багато що вказує на те, що через два роки після революції від початку енергійний рух втратив свою силу.

Приміром, головні реформатори, які покинули більш вигідну роботу в приватному секторі заради роботи на уряд, полишили свої посади або ж були скинуті з них політиками чи бюрократами, які пручаються змінам. Зусилля нових інститутів, таких як НАБУ, стримує нереформований апарат прокуратури й лише частково реформована судова система. Хабарництво лишається систематичною проблемою. У 2016 році кожен третій українець скаржився на те, що був змушений платити хабарі впродовж попереднього року.

Читайте такожThe Economist: Демократії в Україні й інших країнах регіону потрібна підтримка, а не упереджені стереотипи

Але у квітні 2019 року стався новий політичний протест в Україні. Політичний неофіт, колишній актор Володимир Зеленський, який грав у серіалі антикорупційного президента, переміг на той час чинного президента Петра Порошенка, набравши 73% голосів. Після цього і новоутворена партія Зеленського здобула велику перемогу на парламентських виборах, що дало йому великий мандат на проведення змін.

Видання пише, що в останні місяці Зеленський досяг помітного успіху у боротьбі з корупцією. У вересні запрацював антикорупційний суд України, запуск якого тривалий час відкладали. Новопризначений Генеральний прокурор Руслан Рябошапка обійняв свою посаду зі значно кращою антикорупційною кваліфікацією, ніж у його попередників. Тим часом, депутати парламенту проголосували за скасування недоторканності, якою раніше користувалися корупціонери.

Читайте такожAmerican Interest: Корупція – це новий комунізм

Видання визнає, що питання про сумлінність Зеленського як борця з корупцією лишається відкритим. На додачу до війни з хабарництвом йому також доводиться мати справу з реальною війною. Адже Україна захищається від агресії Росії. Скандальний телефонний дзвінок Трампа зробить не просте становище Зеленського ще складнішим. Попросивши Зеленського використати судову систему України заради своєї політичної вигоди, Трамп продемонстрував той тип поведінки, від якого ЄС, США і МВФ багато років закликали Україну відмовитися.

Те, що президент США заохочував корупцію в Україні, прямо підірве реформи, на які уряд США витратив мільярди доларів у вигляді міжнародної допомоги. Примушування Зеленського задобрювати президента США і діяти всупереч антикорупційної кампанії може позбавити українського президента довіри у боротьбі з корупцією.