Тейлор був проти затримки американської допомоги для армії України / фото УНІАН

Головний дипломат США в Україні вважав «божевіллям» замороження військової допомоги, необхідної українській армії для боротьби з російською агресією. Про це свідчать докази у справі про імпічмент президента Дональда Трампа, які були передані в четвер.

Колишній спеціальний представник США в Україні Курт Волкер вчора дав свідчення перед членами Палати представників, а також комітетів палати з питань закордонних справ, розвідки й нагляду, — пише Reuters. Процес тривав вісім годин. Волкер пішов у відставку минулого тижня після того, як його ім’я з’явилося у повідомленні від інформатора про тиск адміністрації Трампа на Україну. Через це повідомлення голова демократів у Палаті представників Ненсі Пелосіоголосила про початок формальної процедури імпічменту.

В рамках своїх свідчень Волкер передав листування між ним і дипломатами в Києві, а також іншими людьми, залученими до справ в Україні. Серед них і особистий адвокат президента США Рудольф Джуліані, який зіграв велику роль у поведінці адміністрації щодо Києва. Листування проливає світло на зворотний бік переговорів між українською й американською сторонами, які відбулися минулого літа.

Відео дня

Читайте такожТрамп обговорював Байдена з головою Китаю, стенограму засекретили - CNN

В повідомленні від 9 вересня після появи новин про те, що адміністрація Трампа заблокувала військову допомогу для української армії, повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор обговорював важливість сигналу, який Вашингтон таким чином посилає Києву.

«Затримавши військову допомогу, ми вже похитнули їхню віру в нас», - написав Тейлор у повідомленні послу США в Євросоюзі Гордону Сондленду.

«Гадаю, це божевілля затримувати допомогу у сфері безпеки в обмін на допомогу в політичній кампанії», - написав дипломат в іншому повідомленні.

Сондленд відповів, що не вірить у погані наміри президента Трампа, пояснивши, що американський лідер затримав допомогу через занепокоєння корупцією в Україні. В повідомленні він заперечив, що передача допомоги якось була прив’язана до того, чи погодиться український президент Володимир Зеленський почати розслідування проти Джо Байдена.

Читайте такожWashington Post: Трамп використав віце-президента США для тиску на Україну

Видання нагадує, що Трамп заблокував майже 400 мільйонів військової допомоги для України незадовго до розмови із Зеленським. Через це демократи звинувачують його у неправомірному використанні зовнішньої політики США заради власних політичних цілей. Тейлор був головний дипломатом США в Києві після того, як адміністрація Трампа раніше терміну відкликала посла Марі Йованович. Вона дасть свідчення в Палаті представників наступного тижня.