REUTERS

Президент Центрально-Африканської республіки заявив, що його країна може розмістити на своїй території військову базу Росії. Про це він заявив на тлі того, як російський автократ Володимир Путін зібрав лідерів африканських країн на інвестиційний саміт в Сочі, намагаючись розширити свій вплив.

В інтерв'ю для російських державних ЗМІ, президент Фостен-Аршанж Туадера сказав, що просив Росію про поставки нової зброї для солдатів ЦАР, які ведуть громадянську війну проти загонів повстанців з 2012 року, - пише The Guardian. На питання про потенційну появу першої військової бази РФ в Африці він відповів, що уряд в Бангі "розглядає можливості".

Читайте такожВ Африці працює до 200 таємних російських політтехнологів – ЗМІ

Відео дня

У Кремлі заперечили, що Путін обговорював сценарій побудови російської військової бази в ЦАР. Туадера ж сказав, що міністри оборони обох країн ретельно розглядають це питання. Всі ці коментарі прозвучали на тлі першого інвестиційного саміту "Росія-Африка", на який Москва витратила 70,5 мільйонів доларів. На ньому російська сторона намагалася привабити африканських лідерів продажами зброї, інвестиціями у видобуток корисних копалин, в ядерну енергетику й інші сфери, при цьому обіцяючи, що не буде жодних політичних зобов'язань. Росія переконана, що зможе розширити свій геополітичний вплив у Африці й почати боротьбу з масовим інвестуванням Китаю в регіоні. Крім того, Кремль розраховує, що зможе витіснити з континенту інших великих гравців, таких як Франція й США.

Читайте такожНайманці й політконсультанти "кухаря Путіна" працюють у 10 країнах Африки - Bloomberg

Документи, які опинилися в руках The Guardian в червні, свідчили про те, що Росія планує збільшити свою присутність в щонайменше 13 країнах Африки через військові угоди, приватні ділові контакти, а також за допомогою виховання нового покоління лідерів. Місією з поширення російського впливу в Африці керує бізнесмен Євгеній Пригожин, відомий також як "особистий кухар Путіна". Він керує групою найманців, які беруть участь у війнах в Україні, Сирії й ЦАР.