Пол Манафорт / REUTERS

Керівник передвиборчого штабу Дональда Трампа на президентських виборах 2016 року Пол Манафорт просував ідею, за якою Україна, а не Росія, стояла за зламом серверів Демократичної партії США.

Як йдеться в документах, оприлюднених міністерством юстиції США, про це заявив під час допитів колишній заступник Манафорта у штабі Трампа, його колишній діловий партнер Рік Гейтс, передає Deutsche Welle.

Ці допити відбувалися в рамках розслідування втручання Росії у передвиборчу кампанію в США, яке здійснювалось під керівництвом спеціального прокурора Роберта Мюллера.

Відео дня

Як випливає з резюме допитів Гейтса, після того, як тисячі листів з серверів Демократичної партії були оприлюднені ресурсом WikiLeaks, Манафорт висловлював припущення, що за цим стояла Україна, а у штабі Трампа намагалися скористатися цими інформаційними "зливами" та обговорювали можливості того, яким чином самостійно отримати доступ до них.

Читайте такожЛуценко та Шокін підказали Трампу, як "втопити" головного конкурента на виборах у США - BuzzFeed

Наказ "отримати електронні листи" віддавав і особисто Дональд Трамп, стверджує Гейтс. У штабі, за словами Гейтса, вважали, що найкращі можливості для цього мав на той момент радник Трампа Майкл Флінн завдяки його зв'язкам в Росії. Сам Флінн, який згодом обійняв посаду радника Трампа з питань національної безпеки, також був "твердо переконаний у тому, що росіяни не здійснювали хакерську атаку" на сервери демократів, вказав Гейтс.

Рік Гейтс був діловим партнером Пола Манафорта, йому були пред'явлені обвинувачення у змові проти США та у неправдивих заявах в рамках розслідування втручання Росії в американські вибори. Утім вирок Гейтсу досі не був ухвалений, він продовжує співпрацювати зі слідством.

Натомість Пола Манафорта було засуджено загалом до 7,5 року в'язниці в рамках двох кримінальних справ. Його було визнано винним у змові проти держави, у відмиванні грошей та інших фінансових махінаціях, а також прихованому лобізмі і спробі тиску на свідків.

Як повідомляв УНІАН, американські ЗМІ змогли через суд домогтися від міністерства юстиції США публікації заміток спецпрокурора по Росії Роберта Мюллера.

Зокрема, серед оприлюднених документів є розшифровка розмов агентів ФБР із колишнім заступником голови передвиборчого штабу Трампа Ріком Гейтсом.