Ілюстрація / REUTERS

Сполучені Штати змінили свою позицію з питання ізраїльських поселень на Західному березі річки Йордан. Вашингтон більше не вважає їх такими, що порушують міжнародне право.

Про це заявив держсекретар США Майк Помпео, передає російська служба BBC.

Він сказав також, що статус Західного берега повинен вирішуватися шляхом переговорів між Ізраїлем і палестинцями.

Відео дня

"Ми довгий час дотримувалися цієї політики. І вона не працювала. Це факт, і цьому є свідчення. Те, що ми зробили сьогодні - ми визнали реалії, що існують на місцях. Зараз ми оголосили, що поселення, як такі, не є незаконними згідно міжнародного права", - заявив Помпео.

"Ми надали Ізраїлю і палестинцям простір, для того, щоб спільно знайти політичне рішення цієї дуже важкої проблеми. Ми думаємо, що насправді ми збільшили ймовірність... того, щоб воно було успішним. Я сподіваюся, що ми рушимо вперед в цьому питанні до того, як пройде дуже багато часу", - заявив держсекретар США.

Західний берег Йордану позначено зеленим кольором

Варто зазначити, що рішення Адміністрації президента Дональда Трампа докорінно відрізняється від позиції, якої дотримувалася адміністрація президента Барака Обами.

Заява Помпео вітав офіс прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху.

Читайте такожІзраїль і сектора Гази домовились про припинення вогню

"Сьогодні Сполучені Штати прийняли важливе політичне рішення, яке виправляє історичну помилку. Адміністрація Трампа ясно відкинула помилкові твердження про те, що ізраїльські поселення в Юдеї та Самарії по своїй суті незаконні згідно з міжнародним правом", - заявив офіс прем'єра.

У свою чергу представник лідера Палестинської автономії Махмуда Аббаса заявив, що США повністю суперечить міжнародному праву.

Після виступу Помпео посольство США в Єрусалимі попередило американських громадян про те, що поїздки в Єрусалим, на Західний берег та у сектор Гази можуть бути небезпечні.

Довідка: єврейські поселення були засновані ізраїльтянами на землях, окупованих Ізраїлем у ході війни 1967 року. Вони довгий час були одним з головних предметів спору між Ізраїлем і Палестинською автономією, яка вважала поселення перешкодою до укладення миру. Палестинці наполягали на тому, що ці території мають увійти до складу майбутньої палестинської держави. У 140 поселеннях, побудованих Ізраїлем на території Західного берега річки Йордан з 1967 року, живе близько 500 тис. осіб.