abouthungary.hu

На перший погляд збори в селі Чома на Заході України не здаються переповненими ознаками дипломатичної кризи. Але якщо придивитися ближче, то симптоми напруги стають більш очевидними.

Невеликий натовп зібрався на фестивалі угорської культури в частині місцевого цвинтаря, де, як багато хто вірить, перший угорський вершник перетнув Карпатські гори на шляху в Центральну Європу в 9-му столітті. Зараз це місце в Україні, але колись воно належало Угорщині. І, судячи з поведінки натовпу, є люди, які б хотіли повернення під угорське правління знову, - пише Politico.

Учасники зборів мовчали, поки грав гімн України, але почали підспівувати, коли зазвучав угорський. У багатьох людей в натовпі годинники показували час за Будапештом, а не за Києвом.

Відео дня

Читайте такожСпівпраця Росії і Угорщини щодо захисту нацменшин в Україні: яких сюрпризів чекати від угорців

«Цей цвинтар важливий, тому що українці кажуть, що угорці тут не місцеві. Але він свідчить, що ми жили тут щонайменше з 9-го століття», - скаже голова сусіднього села Местер Андрас.

В кінці дня натовп розійшовся по домівках без будь-якої уваги чи тиску з боку місцевої влади. Але церемонія – це частина більш широкої боротьби між Будапештом і Києвом, яка ставала дедалі інтенсивнішою з 2017 року. Конфлікт став своєрідним побічним ефектом війни між Росією й Україною. Угорсько-українська напруга посилилася, коли Київ обмежив використання російської мови в системі освіти, при цьому неумисне урізав можливості для етнічних угорців на своїй території. Цей крок натиснув на болюче місце угорських націоналістів, таких як прем’єр-міністр Віктор Орбан, який найбільше доклав зусиль до роздмухування кризи, відповівши на український закон щодо мови блокуванням українського зближення з НАТО і ЄС.

Уряд Орбана почав роздавати допомогу й паспорти спільноті етнічних угорців  в українському регіоні, хоча Київ не допускає подвійне громадянство. В 2018 році стало вірусним відео, на якому угорський консул, виголошуючи тост перед новими власниками угорських паспортів, сказав: «Тільки не кажіть українській владі». Багато цих людей перетинали кордон, щоб проголосувати на місцевих виборах в Угорщині.

«Угорці в Україні люблять Орбана. Він надає багато підтримки», - сказав Ласло Брензович, який був єдиним етнічним угорцем в українському парламенті, поки не програв на виборах в липні.

Коли парламент України в 2017 році ухвалював закон, який обмежував використання будь-яких мов окрім української в школах, про угорську меншину ніхто й не думав. Дебати щодо законодавчої ініціативи були зосереджені на обмеженні російської мови. Адже вона розглядалася як загроза для національної безпеки після того, як Москва використала наявність російськомовного населення в Криму й на Сході України як виправдання для військового вторгнення. Було не зрозуміло, як новий закон вплине на використання інших мов, таких як угорська. Деякі депутати говорили про повне виключення для офіційних мов Євросоюзу. Але такого виключення не було.

Читайте такожУ Будапешті заявили, що спецслужби України "тиснуть" на угорську громаду

«Стріляючи в Росію, вони поцілили в Угорщину», - сказала лектор Будапештського університету Беатрікс Тульдеші.

Ситуація швидко погіршилася. Після того, як Угорщина заблокувала зустрічні на найвищому рівні між Україною й НАТО, напруга посилилася в лютому 2018 року, коли офіс угорської партії в Україні постраждав від двох нападів. Питання про замовника атак лишається спірним. Київ звинувачує Москву в організації провокації. Трьє поляків зі зв’язками в Росії постали перед судом в Польщі через участь у першій атаці. Тим часом, в Україні судять двох націоналістів, які кажуть, що їм заплатили за другий напад на угорську партію.

«Росіяни не відмовляться від невійськової діяльності в Україні. Вони продовжать використовувати проблему національних меншин», - сказав колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Але Будапешт з цим не погоджується.

«Ми бачимо, що проблеми, атаки й агресія надходить з України, а не з Росії», - сказав колишній голова угорської оборонної політики Аттіла Демко.

Читайте такожПосол Угорщини в Україні поскаржився, що українську мову важко вчити

Після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах у травні і Київ, і Будапешт говорять, що готові покращити відносини. Але поки що ніяких ознак скорочення напруги не видно.

В жовтні Угорщина знову показала м’язи в НАТО, наклавши вето на декларацію щодо України, тому що в ній не було згадок про зобов’язання Києва захищати етнічних угорців. В результаті заява НАТО закликала Україну «поважати» права національних меншин й змінити свій закон про освіту.

«Угорщина не відмовиться від закарпатської угорської громади через геополітику», - сказав міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.