Ілюстрація / REUTERS

Глава уряду шотландської автономії Нікола Стерджен закликала британський уряд до переговорів про новий референдум щодо незалежності Шотландії.

Читайте такожУ Шотландії закликали Лондон не тримати їх проти волі

Стерджен заявила, що після перемоги Шотландської національної партії (ШНП) у 48 із 59 виборчих округів в Шотландії у неї є незаперечний мандат на референдум, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

Однак для проведення нового волевиявлення потрібна згода британського уряду, а прем'єр-міністр Борис Джонсон обіцяв не допустити цього кроку. Джонсон вважає, що питання було вирішене в 2014 році, коли 55% шотландців проголосували проти незалежності.

У четвер уряд Шотландії направить в Лондон офіційний запит з приводу референдуму.

Стерджен вже заявила, що відмова з Лондона не зупинить шотландських націоналістів.

При цьому вона виключає можливість неофіційного голосування без схвалення столиці, як сталося в Каталонії в 2017 році.

Стерджен хоче провести другий референдум в другій половині 2020 року.

В опублікованому Стерджен документі стверджується, що все більше шотландців підтримують другий референдум.

Документ також містить законопроект про передачу парламенту Шотландії права на оголошення референдумів.

ШНП, що підтримує незалежність Шотландії та її збереження в складі Євросоюзу, здобула переконливу перемогу в шотландських округах на загальних виборах 12 грудня.

Консервативна партія під проводом Джонсона отримала більшість у новому британському парламенті, але у Шотландії вона втратила 13 депутатських крісел.

Соцопитування, як і раніше показують, що більшість шотландців виступають проти незалежності, проте число прихильників нового референдуму в останні місяці зростає.