Віфлеєм \ REUTERS

Тисячі християнських прочан з'їхалися до Віфлеєму напередодні свята Різдва. Саме там, згідно біблійної традиції, дві тисячі років тому народився Ісус Христос.

Читайте такожРіздво на порозі: головний Санта-Клаус світу вже вирушив із Лапландії (відео)

Святкова меса розпочнеться опівночі в базиліці Різдва Христового, побудованої на місці, де, як вважається, народився Ісус, повідомляє Бі-бі-сі. Ця церква, поряд з храмом Гробу Господнього в Єрусалимі, одна з найголовніших християнських святинь.

Відео дня

Вона знаходиться в спільному управлінні Римо-католицької, Грецької православної і Вірменської апостольської церкви.

На блокпосту ізраїльської армії перед в'їздом на Західний берег католицького архієпископа П'єрбаттісту Піццабаллу зустрічали представники християнської еліти Віфлеєму.

Християни зберігають присутність у Палестині протягом двох тисяч років.

Зараз християни становлять близько 1% палестинського населення Західного берега, сектора Газа і Східного Єрусалиму. Більшість християн, що населяють Західний берег, зосереджені у Віфлеємі.

За законом Палестинської автономії, мером і віце-мером Віфлеєму можуть бути лише християни - православний і католик відповідно.

Віфлеєм \ REUTERS

Католицька і низка православних церков святкують Різдво 25 грудня, в той час як Єрусалимська православна церква дотримується юліанського календаря, в якому свято припадає на 7 січня за новим стилем.

Вірменська апостольська церква святкує Різдво 6 січня. При цьому Вірменський патріархат в Єрусалимі відзначає це свято 19 січня.

В цьому році віруючі зможуть також побачити фрагмент ясел Христових - реліквії з дощечками з Вифлеєму, яка майже 1400 років зберігалася в Римі. Частина цієї святині була повернута до Віфлеєму за рішенням папи Франциска. Вважається, що єрусалимський патріарх Софроній подарував реліквію римському папі Теодору I в VII столітті.

Християни вірять, що це могли бути дощечки тих самих ясел (годівниці для тварин), в які було покладено немовля Ісуса відразу після народження.