Олександр Лукашенко / REUTERS

Білорусь не може дійти компромісу з Росією щодо поставок нафти через занадто високі ціни, які встановив Кремль. У Мінську називають їх вищими за світові.

Про це заявив 9 січня президент Білорусі Олександр Лукашенко, пише видання БелТА.

"Чому ми досі з президентом Росії не домовилися по нафті? Тому що Москва хоче, щоб ми купили у неї нафту за цінами вищими за світові", - обурився Лукашенко.

Відео дня

Лукашенко заявив, що його країна не буде купувати нафту у РФ до тих пір, доки ціна на неї не буде знижена. Крім того, він зауважив, що Білорусь вже знайшла інші канали поставок нафти.

"Де ви таке бачили?! Тому я і відмовився від такої нафти. І прямо заявив, якщо не буде поставок за світовою ціною нафти з Росії, ми знайдемо цю нафту в іншому місці. Що ми і робимо, і знайшли", - прокоментував Лукашенко.

Читайте такожЛукашенко зажадав від Москви заплатити за Чорнобиль

Як повідомлялося, від 1 січня 2020 року російські компанії припинили постачання нафти до Білорусі через розбіжності в ціні на сировину. Президент Білорусі Олександр Лукашенко неодноразово намагався домовитися з російським президентом Володимиром Путіним про підписання нових угод, але безуспішно.

За даними "Білнафтохіму", ціна поставок нафти з РФ до Білорусі становить 83% від світової ціни на нафту. Білорусь є вкрай залежною від російської нафти. Країна щороку імпортує близько 24 мільйонів тонн нафти з РФ. При цьому 6 млн тонн використовуються для задоволення власних потреб, а решта постачається до Європи.