REUTERS

Іранський генерал заступився за рішення уряду його країни брехати впродовж кількох днів про те, що літак з України зі 176 людьми на борту насправді був збитий військовими. Амір Алі Хаджізадех, чиї війська контролювали ракетну систему, яка збила авіалайнер МАУ, пояснив, що Тегеран намагався захистити свою національну безпеку.

Про це пише Business Insider. За словами Хаджізадеха, брехня була потрібна, щоб покращити безпеку Ірану.

«Тому що якби ми все сказали, як є, наша система повітряної оборони була б скалічена, а наші хлопці почали б сумніватися геть у всьому», - сказав він.

Відео дня

Читайте такожCNN: Іран, вірогідно, переживає свій момент Чорнобиля

Вочевидь, іранський генерал мав на увазі, що іранська протиракетна оборона була б підірвана через відсутність впевненості в собі після такої катастрофічної помилки, а не тому що будь-яка технічна помилка вивела б з ладу зброю. Хаджізадех входить до сил іранських «Вартових ісламської революції», могутньої воєнізованої сили, яка звітує напряму верховному лідеру країни. Нинішні слова генерала стали повною протилежністю його ж заяві, яку він зробив чотири дні тому. Тоді він говорив, що відчуває велику ганьбу і «хотів би сам померти» замість жертв авіакатастрофи.

Читайте такожForbes про MH17 і PS752: Надійного способу захистити пасажирські літаки досі немає

Видання нагадує, що український рейс PS752 був збитий ракетою системи ППО, яку контролюють «Вартові ісламської революції». Через удар Boeing 737-800 впав за лічені хвилини після злету. Авіакатастрофа сталася 8 січня. Впродовж трьох днів Іран наполягав, що це сталося через технічну несправність самого літака. На четвертий день Тегеран все ж визнав, що авіалайнер був помилково збитий.