Зустріч у Білому домі буда б важливим політичним сигналом для президента України / УНІАН

Непросте розміщення України на межі між російським авторитаризмом й західною демократією робить увагу політиків США до неї особливо важливою. Тож для президента країни зустріч у Білому домі – це своєрідний «священний грааль». Для багатьох чиновників нижчої ланки сфотографуватися з впливовими американцями – це політичне золото. За словами колишнього працівника українських спецслужб, такі фото розглядаються як «епітома успіху».

Оскільки Держсекретар США Майк Помпео збирається зустрітися з президентом Володимиром Зеленським в Києві завтра, українське керівництво очікує сигналів щодо позиції Дональда Трампа, - пише Washington Post. Видання нагадує, що минулого травня, невдовзі після перемоги Зеленського на виборах Трамп сказав чиновникам у Овальному кабінеті, що українці «всі корумповані, вони дуже погані люди», які «намагаються повалити мене». Про це сказав колишній спеціальний представник США в Україні Курт Волкер, даючи свідчення в Конгресі у справі про імпічмент.

Читайте такожAmerican Interest: Україна ходить по лезу ножа

Відео дня

Порозумітися з Трампом – важливе завдання для Зеленського, колишнього комедійного актора, який балотувався в президенти, обіцяючи розібратися з українськими давніми проблемами, такими як корупція, а також покінчити з війною на Донбасі. Але сигнали, які отримує Україна, тривожні. Після того, як Волкер пішов у відставку в вересні, йому так і не знайшли заміну. Також США так і не прислали нового посла після відкликання Марі Йованович минулої весни. Крім того, тривожна тиша запанувала в американо-українських відносинах на тлі розгляду імпічменту в Сенаті через те, що Трамп намагався тиснути на Зеленського й змусити його почати розслідування проти політичного опонента Джо Байдена й його сина Гантера.

Інший поганий сигнал з’явився минулого тижня. Журналістка NPR Марі Луїз Келлі розповіла, що Помпео розізлився, тому що вона ставила йому запитання про Україну й Йованович під час інтерв’ю. Він накричав на неї й запитав, чи, на її думку, американців хвилює Україна.

Волкер брав участь у переговорах Зеленським і його соратником Андрієм Єрмаком минулого літа про оголошення відкриття розслідування, яке Трамп хотів в обмін на зустріч в Білому домі. Про це свідчать текстові повідомлення, опубліковані в ході процесу імпічменту. У вівторок Волкер закликав Помпео оголосити дату зустрічі президентів США й України в Білому домі під час візиту в п’ятницю.

Читайте такожForeign Policy: Україна розчинилася в тумані американського імпічменту

«Візит Помпео в Україну – це важлива можливість нарешті це зробити», - написав він в статті для Foreign Policy, наголошуючи, що Зеленський дає велику надію на боротьбу з українською корупцією й проведення необхідних реформ. Єрмак у грудні сказав журналу Time, що зустріч в Білому домі стане сигналом, що лідерство Зеленського вже багато чого досягло.

Видання пише, що Україну розглядають як важливу противагу російському впливу в регіоні. Вона відчайдушно покладається на американську військову допомогу на тлі війни проти російських сил, яка досі триває в східних українських регіонах. Крім того, стратегічно важливий Крим лишається під окупацією Росії після анексії 2014 року. Українська політична еліта глибоко занепокоєна підривом американо-українських відносин через слухання у справі про імпічмент.

Навіть якщо Помпео скаже Зеленському дату зустрічі в Білому домі, як порадив Волкер, вся увага буде прикута до того, чи український президент запропонує Трампу щось корисне натомість. Зеленський багато разів заперечував, що відчував тиск з боку Трампа під час горезвісної телефонної розмови 25 липня.

Читайте такожNew York Times: Американці повинні перейматися Україною, Помпео помиляється

За словами політичного аналітика з центру KyivStratPro Траса Семенюка, попри сподівання на зустріч в Білому домі, Зеленський не може собі дозволити бути ще більш втягнутим у американську політику цього року.

«Президент США перейшов від своїх законних зобов’язань до рівня стандартів, на якому укладаються угоди в дусі вигода за вигоду. Це логіка Трампа. Щось вигідне обов’язково має бути обміняне на щось вигідне. Я дам вам військову допомогу, а ви дасте звинувачувальні докази проти Байдена. Зеленський публічно не буде допомагати Трампу на виборах, тому що це буде мати дуже неприємні наслідки для його рейтингу й рейтингу України в цілому», - пояснив він.