У НАТО пообіцяли відповісти на дії Росії / УНІАН

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявляє, що в Альянсі мають намір посилити контроль над озброєннями у відповідь на розміщення Росією нових ракетних систем у Європі.

Читайте такожЦРУ спільно з німецькою розвідкою мали доступ до секретних даних понад сотні країн

Про це Столтенберг сказав перед початком дводенного засідання міністрів оборони країн-членів НАТО у Брюсселі.

Відео дня

За його словами, сьогодні міністри оборони підіб'ють підсумки роботи, яка триває в рамках НАТО, щодо відповіді Альянсу на розміщення нових російських ракетних систем.

Столтенберг наголосив, що припинення дії Договору між США і СРСР про ліквідацію ракет середньої та малої дальності відбулося через розміщення Росією у Європі нових ракет SSC-8 (нова ракетна система «Новатор 9М729»).

У цьому зв'язку генсек заявив, що Альянс відповість на дії Росії. «Ми не будемо віддзеркалювати те, що робить Росія, але подбаємо, щоб НАТО підтримувало надійне стримування і оборону у світі, коли існує більше російських ракет і немає Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності», - сказав Столтенберг.

Генсекретар Альянсу зауважив, що в НАТО дуже стурбовані розміщенням нових російських ракетних систем у Європі. Водночас, він підкреслив, що Альянс не має наміру розміщувати ракетні системи наземного базування з ядерним потенціалом у Європі. «Ми хочемо уникнути нової гонки озброєнь, і, з цієї точки зору, ми хочемо визначити, що ще ми можемо зробити стосовно контролю над озброєннями. Нова гонка озброєнь буде небезпечною, але також надзвичайно дорогою», - підкреслив Столтенберг.