REUTERS

В США штат Нью-Йорк став одним з глобальних центрів пандемії, спричиненої новим коронавірусом. Від COVID-19 в штаті загинуло вже більше тисячі людей.

Про це пише Die Zeit, додаючи, що умови в багатьох місцевих лікарнях катастрофічні. Не вистачає майже всього: апаратів штучної вентиляці легень, масок, захисного одягу для лікарів і лікарняних ліжок. Минулого тижня видання New York Post писало про першого медбрата в Нью-Йорку, який помер від коронавірусу. А газета New York Times повідомляла, що через пандемію "все більше лікарів пишуть заповіти".

Читайте також"Багато хворих і померлих": Володимир Кличко розповів про ситуацію з пандемією коронавірусу в США (відео)

Відео дня

Die Zeit пише, що її журналіст поспілкувався з медсестрою, яка працює в місті Нью-Йорк. В її лікарні в районі Гарлем 270 місць для пацієнтів. За її словами, на її поверсі працює лише три медсестри на 33 пацієнта. При цьому, хворі на COVID-19 потребують постійного нагляду.

"Я не знаю, чи зайняте кожне ліжко в лікарні. Але в питанні хворих на COVID-19, то ми на межі. Це, зокрема, і тому, що нам потрібно ізолювати пацієнтів. А для цього потрібно більше місця. Тобто вільних ліжок у відділенні інтенсивної терапії більше немає. Особливо небезпечно те, що на моєму поверсі пацієнти з COVID-19 лежать разом з іншими хворими. У нас були пацієнти, яких поклали без коронавірусу, але тепер вони його підхопили", - сказала медсестра, додаючи, що її колеги звертають увагу на цю проблему. Але керівництво не сприймає ці зауваження серйозно.

"Наш морг переповнений. Схоже, доведеться якось збільшувати його місткість", - додала вона.

Американська медстестра також розповіла, що проблеми із забезпеченням в її лікарні почалися ще до пандемії. Засобів захисту постійно бракувало. Інколи лікарі швидкої допомоги навіть були змушені самі собі купувати необхідне.

Читайте такожВ Іспанії зафіксовано рекорд смертності від COVID-19: за добу – 849 померлих

"Керівництво дає нам одну маску типу №95, якої повинно вистачити на п'ять змін по 12-14 годин. Але насправді мені потрібно було б її викинути після першого ж використання, тому що нас оточують пацієнти, які кашляють. Заразні крапельки осідають на масках. Ми давно не дотримуємось протокола інфекційного контролю", - сказала медстестра.

За її словами, в США існує дві паралельні системи охорони здоров'я. Одна з них - для бідних, іммігрантів й безпритульних. Інша - для середнього класу і багатих американців з приватним медичним страхуванням. Співрозмовниця видання зізналася, що працює в першій з них.

"Багато наших пацієнтів настільки слабі, що не можуть дійти до туалета. Вчора одна пацієнтка просила мене замінити їй постільну білизну. Але мені потрібно було робити переливання крові іншій жінці. Мені довелося обирати між двома пацієнтами. Це жахливе відчуття", - сказала американська медсестра.