нато / REUTERS

У підсумковій декларації, одноголосно прийнятій Асамблеєю НАТО, висловлюється жаль з приводу "використання Росією сили проти її сусідів та спроб залякування союзників по НАТО", передає Голос Америки.

Читайте такожСтолтенберг пообіцяв посилити військову присутність НАТО на східному фланзі

"Виклик, що йде від Росії – реальний і серйозний", – заявив голова асамблеї американський конгресмен Майкл Тернер.

Відео дня

У документі йдеться, що "в НАТО не залишається іншого вибору, крім як розглядати перспективи агресивних дій Росії проти члена альянсу, як потенційну загрозу і вживати зважених, пропорційних відповідних заходів".

Декларація асамблеї також закликає союзників по НАТО "надати гарантії" членам альянсу, які відчувають, що їх безпека знаходиться під загрозою, особливо на східному й південному флангах НАТО.

На саміті у Варшаві лідери НАТО офіційно затвердять перебудову альянсу через розміщення додаткових військ в східноєвропейських країнах-членах НАТО в рамках стратегії "стримування і діалогу".

Кремль виступає різко проти цих перетворень, спрямованих на те, щоб заспокоїти східноєвропейських членів альянсу, наляканих російською анексією українського Криму в 2014 році і її підтримкою бойових дій на Донбасі.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг висловивсхожу з Парламентською асамблеєю позицію під час візиту до Польщі. Виступаючи у Варшаві, він сказав, що НАТО спрямовує "чіткий сигнал будь-якому потенційному противнику, що атака на Польщу буде розглядатися як напад на весь альянс".