Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЄ) підтвердила повноваження російської делегації.

Як передає власний кореспондент УНІАН, відповідне рішення було схвалено сьогодні на засіданні ПАРЄ. За проект резолюції проголосували 144 депутати, проти - 114, утрималися - 20.

Проектом, зокрема, пропонується підтвердити повноваження російської делегації, враховуючи можливість повернення до цього питання в майбутньому.

Відео дня

ПАРЄ визнала, що головним на цьому етапі є забезпечення діалогу як між Росією та Грузією, так і між Росією та Радою Європи і Грузією та Радою Європи.

Крім того, ПАРЄ наголосила, що війна між двома країнами-членами Ради Європи є серйозним порушенням Статуту Ради Європи та зобов’язань, як Росії, так і Грузії, перед РЄ.

Депутат Майкл ХЕНКОК з Великобританії також зазначив, що не бачить сенсу у позбавленні повноважень російської делегації.

“Якщо ми відправимо росіян додому чи грузин, це не принесе жодної користі. Ми ж говоримо про демократію, а демократія – це розмова з людьми. І хай всі висловлюють свої аргументи. Демократія – це розмова з метою змінити щось в суспільстві”, - сказав він.

В ході дебатів доповідач ПАРЄ Андреас ГРОСС зі Швейцарії зазначив, що розв’язання війни – це удар в серце Європи. Водночас, він висловив переконання в тому, що у війні немає невинних.

“Ви не можете пережити війну з чистими руками. Немає невинних у війні”, - сказав доповідач Асамблеї.

Депутат парламенту Великобританії Деніс МАКШЕЙН, який виступав від групи соціалістів, погодився з необхідністю підтвердити повноваження російської делегації, однак зазначив, що не може погодитися з рішенням російських депутатів, які голосували за незалежність Абхазії та Південної Осетії.

“Це політика аншлюса, чи можемо ми з цим погодитися? Ні, ми не можемо з цим погодитися”, - заявив депутат.

Депутат з Данії Мікаель Аструп ЖЕНСЕН, виступаючи від групи лібералів, висловив сподівання, що буде проведене міжнародне розслідування російсько-грузинської війни.

“Я сподіваюсь, що більшість в ПАРЄ прийме рішення про проведення міжнародного незалежного розслідування. І тому, в інтересах кожного з нас, почекати на результати цього розслідування перед тим, як говорити про санкції”, - сказав він.

Голова російської делегації Костянтин КОСАЧОВ зазначив, що Росія ніколи не була проти грузинського народу, а тому готова вести діалог з депутатами парламенту Грузії, які обрані народом. “У нас не так багато можливостей для діалогу після того як Грузія розірвала дипломатичні відносини”, - сказав він.

У свою чергу, депутат парламенту Грузії Георгій ГАБАШВІЛІ зазначив, що Грузія не хоче ізоляції Росії. “Але важливо, щоб основоположні принципи безпеки в Європі були ще раз роз’яснені Росії”, - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 12 вересня 24 депутати-члени ПАРЄ подали проект резолюції про перегляд повноважень російської делегації. 29 вересня розгляд цього проекту резолюції був включений до порядку денного сесії.