фото РДБ

Міщанський суд Москви визнав колишнього директора Бібліотеки української літератури Наталію Шаріну винною у кримінальній справі про екстремізм і розтраті. Читання вироку триває, пише Російська служба ВВС.

Шаріну звинувачують у поширенні ряду книг, які, на думку слідства, розпалюють ненависть до Росії.

Згідно з вироком суду, екс-директор "вчинила дії, спрямовані на порушення національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності".

Відео дня

Прокурор Людмила Баландіна просила суд засудити 59-річну Шаріну до п'яти років ув'язнення умовно у зв'язку з тим, що вона притягується до кримінальної відповідальності вперше, а також враховуючи її вік.

Читайте такожДиректору Бібліотеки української літератури в Москві висунули звинувачення за двома статтями

Крім того, держобвинувач просив заборонити Шаріній обіймати посади, пов'язані з суспільно-політичною діяльністю, строком на три роки.

Захист Шаріної просив повністю виправдати її за всіма епізодами.

Наталія Шаріна була затримана в жовтні 2015 року після обшуків в бібліотеці. З тих пір вона перебувала під домашнім арештом, який неодноразово продовжувався судом.

За версією слідства, Шаріна придбала книги публіциста і члена забороненої в Росії української націоналістичної партії УНА-УНСО Дмитра Корчинського, які визнані в Росії екстремістськими, і розмістила їх у відкритому доступі в бібліотеці.

Всього в обвинуваченні фігурують близько 25 книг, у кожній з яких експерти знайшли фрагменти екстремістської спрямованості.

Екс-директора також звинувачують у розтраті 2,2 млн рублів (38,8 тис. доларів): за даними слідчих органів, вона фіктивно влаштувала на роботу знайомих її адвоката, забезпечивши їм медичне страхування та заробітну плату.

Читайте такожЕкс-директору української бібліотеки в Москві зламали хребет

Слідство також стверджує, що в 2011 році Шаріна витрачала призначені для виплати юристам бібліотеки кошти на свій захист у першій кримінальній справі про екстремізм.

Сама Шаріна відкидає висунуті їй звинувачення. Вона стверджує, що слідство не конкретизувало їх і не пояснило, що вона зробила.

"Ви звинувачуєте мене в тому, що я розставила книги на стелажі, будучи директором бібліотеки. Ніякої провини я не відчуваю за собою", - сказала підсудна в ході слухань.

"Я не вважаю себе винною в чому-небудь. Всі люди, які створювали бібліотеки, відомі люди [...] і ось не пройшло і 15 років, як маленька жменька людей бібліотеку зруйнувала", - відзначала Шаріна.

Адвокати Шаріної стверджували, що її кримінальне переслідування ведеться за політичними мотивами, і просили виправдати підсудну "у зв'язку з відсутністю складу події злочинів".

"Звинувачення дійсно незрозуміле. Незрозуміло, що хотів сказати автор звинувачення", - зазначав на процесі адвокат Шаріної Іван Павлов.

За його словами, злочинний умисел слідство не змогло довести, а мотиви залишаються неясними.

Глава відділу комплектування бібліотеки Тетяна Мунтян в інтерв'ю висловлювала припущення, що слідчі підкинули книги, які потім вилучили.

Читайте такожМЗС вимагає від Кремля припинити судовий фарс щодо співробітників Бібліотеки української літератури

"Там, звідки її отримали, ніколи її не було. Там була купа книг без відміток бібліотеки. Це 100% книги, які вони [слідчі] з собою принесли ", - повідомила Тетяна Мунтян.

Співголова Об'єднання українців Росії Валерій Семененко у бесіді зазначив, що діяльність бібліотеки не має нічого спільного з екстремізмом.