фото Twitter @Mitrala  Follow

У Косово 11 червня проходять позачергові парламентські вибори – треті за рахунком з моменту проголошення незалежності дев'ять років тому. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Euractiv.

На початку травня парламент Косова проголосував за вотум недовіри уряду. Опозиційні партії звинуватили прем’єра Ісу Мустафу та його уряд у нездатності виконати свою програму та схвалювати важливі для країни закони.

В той же день президент Косова вирішив розпустити парламент.

Відео дня

Один з претендентів на посаду прем’єра – колишній партизанський лідер Рамуш Харадінай. Незважаючи на те, що його Альянс за майбутнє Косово (АБК) є невеликою партією, він сформував з Демократичною партією Косово, заснованою впливовим президентом Хашимом Тачі. Це об’єднання журналісти охрестили "бойовим крилом коаліції".

Читайте такожСербія офіційно погрожує застосувати війська проти Косово

Друге місце на виборах прогнозують виборчій коаліції, центром якої є партія екс-прем'єра Іси Мустафи "Демократична ліга Косова" (LDK), до якої також входить лівонаціоналістична опозиційна партія "Самовизначення" (VV).

Вибори відбуваються в період високої напруженості у відносинах із Сербією, масовим безробіттям, а деякі з політичних лідерів перебувають під загрозою судового переслідування за військові злочини.

У січні Харадіная затримали у Франції на підставі ордера на міжнародний розшук від Сербії, яка хоче судити його за воєнні злочини.

Хоча суверенітет Косово в даний час визнаний більш ніж 110 країнами світу, напруженість у відносинах між Белградом і його колишньою провінцією - яка переважно населена албанцями - зросла до найвищого рівня з 2011 року.

Питання про надання більшої автономії для сербської меншини в Косово за допомогою "об'єднаних муніципалітетів" до сих пір не вирішено. Цей процес має вирішальне значення для прогресу обох сторін на шляху до вступу в Європейський Союз.

Косово до кінця цього року планує просити про статус країни-кандидата на членство в ЄС.