Ілюстрація / REUTERS

Іракський уряд оцінює вартість відновлення порушених війною ділянок країни більш ніж на 88 мільярдів доларів.

Таку заяву у понеділок, 12 лютого, зробив міністр торгівлі і планування Іраку Сальман аль-Джумейлі в Кувейті на конференції за участю потенційних кредиторів, як пише DW.

Розрахунки базуються на дослідженні іракських і міжнародних експертів. На думку міністерства торгівлі і планування, Іраку потрібна негайна допомога в розмірі 22 мільярдів доларів. Залишок суми може надійти в середньостроковій перспективі.

Відео дня

Читайте такожСША почали виведення військ з Іраку

Офіційний Багдад у грудні 2017 року оголосив про перемогу над терористами ІД. Під час збройного протистояння ІД контролювала до однієї третини іракської території, включаючи ряд важливих міст - Мосул, Тікріт, Фаллуджа та інші. Під час боїв з ІД об'єкти інфраструктури і промисловості були частково або повністю зруйновані. Як зазначено в матеріалах конференції, в загальній складності в Іраку завдано тих чи інших збитків на понад 140 тисяч будівель, 70 тисяч з них не підлягають відновленню. В першу чергу планується відновити або побудувати заново житлові будівлі, а також об'єкти транспортної мережі та сільського господарства.

На конференції в Кувейті обговорюються, крім іншого, залучення міжнародних організацій та приватного сектору у відновлення Іраку. Наприкінці заходу очікуються конкретні пропозиції з кредитування відновлювальних проектів в Іраку. У конференції беруть участь близько 2000 бізнесменів і компаній.