фото УНІАН

Близько 70 дисидентів, які виїхали з РФ до Німеччини через російську агресію проти України за 90-денною візою, зможуть отримати від німецької влади посвідку на постійне проживання.

Про це повідомляє Spiegel.

Федеральні міністерства внутрішніх і закордонних справ Німеччини розробили програму для громадян РФ, які в’їжджають на німецьку територію за тимчасовими візами й не бажають повертатися в Росію через небезпеку.

Відео дня

У документі, підготовленому відомствами, зазначається, що Німеччина має "особливе політичне зобов’язання… щодо людей, які в останні роки обстоювали права людини, демократію і верховенство права всупереч політичному курсу російського керівництва".

Програма передбачає можливість надання посвідки на постійне проживання для росіян, які:

  • були або є працівниками німецьких установ і організацій за кордоном;
  • працюють у правозахисній сфері;
  • є членами організацій, які визнали в Росії "іноагентами" або "небажаними організаціями";
  • є журналістами, чиї ЗМІ закрились після вторгнення РФ в Україну.

Їхні тимчасові 90-денні візи замінять на довгострокові, що, зокрема, дасть їм право на працевлаштування. Крім того, передбачається, що протягом першого року перебування в Німеччині російським дисидентам допомагатимуть фінансово за рахунок грантів.

Spiegel не називає імен росіян, яким планують надати посвідку на постійне проживання в Німеччині, але цитує російського журналіста Міхаїла Зигаря, який заявляв про проблеми з проживанням на німецькій території.

Раніше німецькі ЗМІ повідомляли, що федеральний уряд Німеччини хоче полегшити в'їзд до країни критикам Кремля з Росії.

Крім того, міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер представить доповідь про захист конституції, яка буде сфокусована на загрозі російського шпигунства.

Вас також можуть зацікавити новини: